Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Osteoporóza

Osteoporóza je zdravotný stav, ktorý sa vyznačuje stratou kostnej hmoty a zhoršením štruktúry kostného tkaniva, čo vedie k zvýšenej krehkosti kostí a vyššiemu riziku zlomenín. Tento stav je často označovaný ako "tichý zdravotný problém", pretože môže postupovať po mnoho rokov bez akýchkoľvek viditeľných príznakov, kým nedôjde k zlomenine. Osteoporóza je obzvlášť bežná u starších ľudí au žien po menopauze, keď sa znižuje produkcia estrogénov, ktoré chránia kosti.

Výživa zohráva kľúčovú úlohu v prevencii a liečbe osteoporózy. Dostatočný príjem vápnika a vitamínu D je zásadný pre zdravie kostí. Vápnik je hlavný stavebný kameň kostí, zatiaľ čo vitamín D je nevyhnutný na vstrebávanie vápnika z potravy. Okrem toho, strava bohatá na bielkoviny, vitamín K a horčík tiež podporuje zdravie kostí. Naopak, nadmerná konzumácia soli, kofeínu a alkoholu môže prispieť k vývoju osteoporózy tým, že zvyšuje vylučovanie vápnika z tela.

Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať o vhodnosti konzumácie mlečných výrobkov ako zdroja vápnika. Najmä vegánske alebo aj paleo weby uvádzajú, že krajina s vyššou konzumáciou mlečných výrobkov viac trpí osteoporózou. Je to informácia vytrhnutá z kontextu alebo aká je teda príčina vyššieho výskytu tejto choroby?
Ďakujem

Mliečne výrobky považujte za najvýhodnejší zdroj vápnika – to znamená, že tieto produkty obsahujú vápnika relatívne veľké množstvo a súčasne sa tento prvok pomerne dobre vstrebáva. To samo o sebe ale neznamená, že sú spásou pri potláčaní vzniku či prejavov odvápňovania kostí. Pre optimálny metabolizmus vápnika je v tele dôležité zaistiť adekvátny podiel horčíka, ktorý je jeho antagonistom. Ďalej má zásadný vplyv vit. D3 (kalciferol), funkcia štítnej žľazy (produkuje hormón kalcitonín), dostatočný príjem bielkovín a aktivita črevnej mikrobioty (produkuje vitamín K2, ktorý riadi vstrebávanie vápnika). Ak sa akýkoľvek z týchto faktorov odkloní od rovnováhy, komplikuje sa aj metabolizmus vápnika. Vzťahovať preto vyšší výskyt osteoporózy na konzumáciu mliečnych produktov je veľmi nešťastné a zo strany zástancov niektorých alternatívnych stravovacích režimov účelové.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi