Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Osteoporóza

Osteoporóza je zdravotný stav, ktorý sa vyznačuje stratou kostnej hmoty a zhoršením štruktúry kostného tkaniva, čo vedie k zvýšenej krehkosti kostí a vyššiemu riziku zlomenín. Tento stav je často označovaný ako "tichý zdravotný problém", pretože môže postupovať po mnoho rokov bez akýchkoľvek viditeľných príznakov, kým nedôjde k zlomenine. Osteoporóza je obzvlášť bežná u starších ľudí au žien po menopauze, keď sa znižuje produkcia estrogénov, ktoré chránia kosti.

Výživa zohráva kľúčovú úlohu v prevencii a liečbe osteoporózy. Dostatočný príjem vápnika a vitamínu D je zásadný pre zdravie kostí. Vápnik je hlavný stavebný kameň kostí, zatiaľ čo vitamín D je nevyhnutný na vstrebávanie vápnika z potravy. Okrem toho, strava bohatá na bielkoviny, vitamín K a horčík tiež podporuje zdravie kostí. Naopak, nadmerná konzumácia soli, kofeínu a alkoholu môže prispieť k vývoju osteoporózy tým, že zvyšuje vylučovanie vápnika z tela.

Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať o vhodnosti konzumácie mlečných výrobkov ako zdroja vápnika. Najmä vegánske alebo aj paleo weby uvádzajú, že krajina s vyššou konzumáciou mlečných výrobkov viac trpí osteoporózou. Je to informácia vytrhnutá z kontextu alebo aká je teda príčina vyššieho výskytu tejto choroby?
Ďakujem

Mliečne výrobky považujte za najvýhodnejší zdroj vápnika – to znamená, že tieto produkty obsahujú vápnika relatívne veľké množstvo a súčasne sa tento prvok pomerne dobre vstrebáva. To samo o sebe ale neznamená, že sú spásou pri potláčaní vzniku či prejavov odvápňovania kostí. Pre optimálny metabolizmus vápnika je v tele dôležité zaistiť adekvátny podiel horčíka, ktorý je jeho antagonistom. Ďalej má zásadný vplyv vit. D3 (kalciferol), funkcia štítnej žľazy (produkuje hormón kalcitonín), dostatočný príjem bielkovín a aktivita črevnej mikrobioty (produkuje vitamín K2, ktorý riadi vstrebávanie vápnika). Ak sa akýkoľvek z týchto faktorov odkloní od rovnováhy, komplikuje sa aj metabolizmus vápnika. Vzťahovať preto vyšší výskyt osteoporózy na konzumáciu mliečnych produktov je veľmi nešťastné a zo strany zástancov niektorých alternatívnych stravovacích režimov účelové.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi