Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať o vhodnosti konzumácie mlečných výrobkov ako zdroja vápnika. Najmä vegánske alebo aj paleo weby uvádzajú, že krajina s vyššou konzumáciou mlečných výrobkov viac trpí osteoporózou. Je to informácia vytrhnutá z kontextu alebo aká je teda príčina vyššieho výskytu tejto choroby?
Ďakujem
Mliečne výrobky považujte za najvýhodnejší zdroj vápnika – to znamená, že tieto produkty obsahujú vápnika relatívne veľké množstvo a súčasne sa tento prvok pomerne dobre vstrebáva. To samo o sebe ale neznamená, že sú spásou pri potláčaní vzniku či prejavov odvápňovania kostí. Pre optimálny metabolizmus vápnika je v tele dôležité zaistiť adekvátny podiel horčíka, ktorý je jeho antagonistom. Ďalej má zásadný vplyv vit. D3 (kalciferol), funkcia štítnej žľazy (produkuje hormón kalcitonín), dostatočný príjem bielkovín a aktivita črevnej mikrobioty (produkuje vitamín K2, ktorý riadi vstrebávanie vápnika). Ak sa akýkoľvek z týchto faktorov odkloní od rovnováhy, komplikuje sa aj metabolizmus vápnika. Vzťahovať preto vyšší výskyt osteoporózy na konzumáciu mliečnych produktov je veľmi nešťastné a zo strany zástancov niektorých alternatívnych stravovacích režimov účelové.
Témy: Chudnutie Mliečne výrobky Osteoporóza
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.