Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Gymnema obsahuje množstvo látok, ktoré u diabetikov pozitívne ovplyvňujú metabolické pochody. Obsahuje zložky, ktoré:
- blokujú vnímanie sladkej chuti,
- znižujú hladinu glukózy a leptínu v krvi,
- zvyšujú sekréciu inzulínu z pankreasu a jeho hladinu v krvi,
- zlepšujú regeneráciu β-buniek pankreasu,
- zlepšujú využitie glukózy a znižujú jej vstrebávanie v čreve.
Výskumy vykonávané na diabetikoch zistili, že počas užívania gymnemy dochádza k zníženiu hladiny glukózy, glykovaného hemoglobínu a fruktosamínu a zvýšeniu hladiny inzulínu v krvi. Na základe toho u niektorých testovaných jedincov mohli byť znižované dávky konvenčných liečiv, čo je veľmi dôležitá informácia. S touto ale nakladajte opatrne, pretože o manipulácii s dávkovaním liekov vždy musí rozhodovať ošetrujúci lekár. Všeobecne sa prezentuje, že u diabetikov aplikujúcich inzulín či iné liečivá s hypoglykemickým účinkom je potrebná určitá opatrnosť, v rámci ktorej je žiaduce pravidelne monitorovať hladinu glukózy v krvi. Aj tu by mal rozhodnutie vykonávať ošetrujúci lekár.
Vyšší podiel tuku v strave sám o sebe nemusí byť rizikový, to je iba všeobecná informácia. Vždy záleží na rade faktorov, najdôležitejšie sú zdravotný stav jedinca, celkové množstvo použitých tukov, ich kvalita a pomery medzi skupinami mastných kyselín (nasýtené vs. nenasýtené, mononenasýtené vs. polynenasýtené...). V podstate tak platí, že aj správne koncipovaný low carb systém je s ohľadom na vyššie zastúpenie tukov zdravotne v poriadku. GN je "umelo" vytvorený parameter, ktorý vždy vnímajte s určitou rezervou a súčasne vo vzťahu s ďalšími nutričnými charakteristikami. Pokiaľ napr. budú prílohy (ako hlavný zdroj sacharidov) postavené na celozrnných produktoch (ideálne formou celých nelúpaných zŕn), a zastúpenie vlákniny i tukov v danom chode (prípadne celodennom jedálničku) bude zodpovedať bežným normám, bude metabolizmus reagovať aj na vyššie hodnoty GN relatívne pomalým uvoľňovaním cukru do krvi, takže v podstate takáto situácia bude (s ohľadom na vyváženú energetickú bilanciu) úplne v poriadku. Myslite vždy na to, že v rámci štúdia sa snažíme všeobecne definované pravidlá vo výžive prevádzať do praxe, teoreticky prezentované čísla tak nemusia byť prevoditeľné do reality do posledného detailu.
Jedincom s prediabetom sa vždy oplatí znižovať prebytok sacharidov v strave, ktorý v rámci sledovania energetickej bilancie kompenzujete navyšovaním podielu tukov, iba sa snažte byť striktní pri rešpektovaní všetkých pravidiel s tukmi súvisiacich.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.