Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Glykémia

Glykémia je termín používaný na označenie hladiny cukru (glukózy) v krvi. Glukóza je hlavný zdroj energie pre bunky v tele a je potrebná pre normálne fungovanie organizmu. Hladina glukózy v krvi sa mení v priebehu dňa v závislosti na príjme potravy, fyzickej aktivite a ďalších faktoroch.
Vyššie hladiny môžu naznačovať zdravotné problémy, ako je inzulínová rezistencia alebo diabetes mellitus. Naopak nízka hladina (hypoglykémia) vedie k únave, slabosti, zmätenosti a pod. Správna regulácia hladiny cukru v krvi je teda kľúčová pre udržanie dobrého zdravia.

Dobrý deň,
zaujal ma prípravok gymnema sylvestre, ktorý môže upravovať hladinu glykémie. Chcem sa opýtať, ak by som tento prípravok odporučila klientovi s diabetom, je jeho použitie bezpečné? Alebo diabetik, ktorý užíva napr. inzulín (alebo prášky), by sa mal mať na pozore, aby sa nedostal napr. do hypoglykémie? Malo by sa použitie konzultovať s jeho lekárom? Ďakujem.

Gymnema obsahuje množstvo látok, ktoré u diabetikov pozitívne ovplyvňujú metabolické pochody. Obsahuje zložky, ktoré:
- blokujú vnímanie sladkej chuti,
- znižujú hladinu glukózy a leptínu v krvi,
- zvyšujú sekréciu inzulínu z pankreasu a jeho hladinu v krvi,
- zlepšujú regeneráciu β-buniek pankreasu,
- zlepšujú využitie glukózy a znižujú jej vstrebávanie v čreve.
Výskumy vykonávané na diabetikoch zistili, že počas užívania gymnemy dochádza k zníženiu hladiny glukózy, glykovaného hemoglobínu a fruktosamínu a zvýšeniu hladiny inzulínu v krvi. Na základe toho u niektorých testovaných jedincov mohli byť znižované dávky konvenčných liečiv, čo je veľmi dôležitá informácia. S touto ale nakladajte opatrne, pretože o manipulácii s dávkovaním liekov vždy musí rozhodovať ošetrujúci lekár. Všeobecne sa prezentuje, že u diabetikov aplikujúcich inzulín či iné liečivá s hypoglykemickým účinkom je potrebná určitá opatrnosť, v rámci ktorej je žiaduce pravidelne monitorovať hladinu glukózy v krvi. Aj tu by mal rozhodnutie vykonávať ošetrujúci lekár.

Dobrý deň,
mám otázku ohľadom tuku, prečo je vyšší pomer v strave zdravotne rizikový? zaznamenala som, že sa veľa ľudí cíti lepšie na paleo alebo low carb diéte, kde je pomer tuku o niečo vyšší. Ďalej som sa chcela opýtať, ako udržať glykemickú nálož nízko pri vysokosacharidove diéte? aj napriek tomu, že používam celozrnné potraviny, tak mi ide pri tvorbe jedálničku GN do vyššej kategórie, najmä pri vyššej energetickej bilancii. väčšinou som potom kompenzovala zvýšením tuku v strave, ktoré potom boli medzi 30-40%. ešte by ma zaujímalo, či by bolo vhodné u osôb s vyššou hodnotou glykémie nalacno (mozny prediabetes) zvýšiť tuky na 30-40%, a sacharidy obmedziť na 40-50% s nízkym GI a GN?
Ďakujem

Vyšší podiel tuku v strave sám o sebe nemusí byť rizikový, to je iba všeobecná informácia. Vždy záleží na rade faktorov, najdôležitejšie sú zdravotný stav jedinca, celkové množstvo použitých tukov, ich kvalita a pomery medzi skupinami mastných kyselín (nasýtené vs. nenasýtené, mononenasýtené vs. polynenasýtené...). V podstate tak platí, že aj správne koncipovaný low carb systém je s ohľadom na vyššie zastúpenie tukov zdravotne v poriadku. GN je "umelo" vytvorený parameter, ktorý vždy vnímajte s určitou rezervou a súčasne vo vzťahu s ďalšími nutričnými charakteristikami. Pokiaľ napr. budú prílohy (ako hlavný zdroj sacharidov) postavené na celozrnných produktoch (ideálne formou celých nelúpaných zŕn), a zastúpenie vlákniny i tukov v danom chode (prípadne celodennom jedálničku) bude zodpovedať bežným normám, bude metabolizmus reagovať aj na vyššie hodnoty GN relatívne pomalým uvoľňovaním cukru do krvi, takže v podstate takáto situácia bude (s ohľadom na vyváženú energetickú bilanciu) úplne v poriadku. Myslite vždy na to, že v rámci štúdia sa snažíme všeobecne definované pravidlá vo výžive prevádzať do praxe, teoreticky prezentované čísla tak nemusia byť prevoditeľné do reality do posledného detailu.
Jedincom s prediabetom sa vždy oplatí znižovať prebytok sacharidov v strave, ktorý v rámci sledovania energetickej bilancie kompenzujete navyšovaním podielu tukov, iba sa snažte byť striktní pri rešpektovaní všetkých pravidiel s tukmi súvisiacich.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi