Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Sukralóza

Sucralóza je umelé sladidlo, ktoré je 600-krát sladšie ako cukor. Je to nízkokalorická alternatíva k cukru, ktorá sa často používa v potravinárskom priemysle, najmä v nízkokalorických a „diétnych“ produktoch. Sucralóza je stabilná pri vysokých teplotách, čo znamená, že sa môže používať pri varení a pečení.

Z hľadiska zdravia a výživy je sucralóza všeobecne považovaná za bezpečnú na konzumáciu. Niektoré štúdie naznačujú, že môže mať negatívny vplyv na črevnú mikroflóru, ale väčšina výskumov ukazuje, že sucralóza nemá žiadne závažné vedľajšie účinky. Je dôležité si uvedomiť, že aj keď sucralóza môže pomôcť znížiť príjem kalórií, nemala by nahradiť zdravú, vyváženú stravu.

Zdravím,
chcela by som sa opýtať na štúdiu z mája tohto roku o sucralóza 6-acetát a jeho vplyvu na zdravie. Myslíte že je relevantná? Veľa ľudí (odborníkov) ju spochybňuje, mne naopak dáva zmysel. Ďakujem.

Táto štúdia zistila, že sukralóza-6-acetát, ktorá vzniká rozkladom sukralózy (E955), je genotoxická (tzn. rozkladá DNA v bunkách). To je samozrejme pomerne závažné zistenie, problém relevantnosti výsledkov štúdie je ale v tom, že výskum prebiehal in vitro, teda v skúmavke. Keďže toto prostredie neodráža skutočné podmienky živého organizmu, sú vždy výsledky takýchto výskumov spochybňované, na vedeckom poli v podstate ani nemožno inak. Štandardným postupom v podobných situáciách je nutnosť tieto výskumy presunúť na platformu in vivo, teda do živého organizmu, navyše ideálne do ľudského. Až potom bude možné interpretovať výsledky ako „pravdivé“, teda odrážajúce skutočnosť.
K náhradným sladidlám a celému radu iných aditív používaných bežne v potravinárstve sa viaže množstvo podobných štúdií. Aj napriek tomu, že vedecký výskum neustále prebieha, mal by sa bežný konzument mať pred týmito látkami na pozore – nikdy nevieme, aký vplyv na naše zdravie budú mať v rámci dlhodobej konzumácie.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi