Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Táto štúdia zistila, že sukralóza-6-acetát, ktorá vzniká rozkladom sukralózy (E955), je genotoxická (tzn. rozkladá DNA v bunkách). To je samozrejme pomerne závažné zistenie, problém relevantnosti výsledkov štúdie je ale v tom, že výskum prebiehal in vitro, teda v skúmavke. Keďže toto prostredie neodráža skutočné podmienky živého organizmu, sú vždy výsledky takýchto výskumov spochybňované, na vedeckom poli v podstate ani nemožno inak. Štandardným postupom v podobných situáciách je nutnosť tieto výskumy presunúť na platformu in vivo, teda do živého organizmu, navyše ideálne do ľudského. Až potom bude možné interpretovať výsledky ako „pravdivé“, teda odrážajúce skutočnosť.
K náhradným sladidlám a celému radu iných aditív používaných bežne v potravinárstve sa viaže množstvo podobných štúdií. Aj napriek tomu, že vedecký výskum neustále prebieha, mal by sa bežný konzument mať pred týmito látkami na pozore – nikdy nevieme, aký vplyv na naše zdravie budú mať v rámci dlhodobej konzumácie.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.