Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Zdravím,
chcela by som sa opýtať na štúdiu z mája tohto roku o sucralóza 6-acetát a jeho vplyvu na zdravie. Myslíte že je relevantná? Veľa ľudí (odborníkov) ju spochybňuje, mne naopak dáva zmysel. Ďakujem.

Táto štúdia zistila, že sukralóza-6-acetát, ktorá vzniká rozkladom sukralózy (E955), je genotoxická (tzn. rozkladá DNA v bunkách). To je samozrejme pomerne závažné zistenie, problém relevantnosti výsledkov štúdie je ale v tom, že výskum prebiehal in vitro, teda v skúmavke. Keďže toto prostredie neodráža skutočné podmienky živého organizmu, sú vždy výsledky takýchto výskumov spochybňované, na vedeckom poli v podstate ani nemožno inak. Štandardným postupom v podobných situáciách je nutnosť tieto výskumy presunúť na platformu in vivo, teda do živého organizmu, navyše ideálne do ľudského. Až potom bude možné interpretovať výsledky ako „pravdivé“, teda odrážajúce skutočnosť.
K náhradným sladidlám a celému radu iných aditív používaných bežne v potravinárstve sa viaže množstvo podobných štúdií. Aj napriek tomu, že vedecký výskum neustále prebieha, mal by sa bežný konzument mať pred týmito látkami na pozore – nikdy nevieme, aký vplyv na naše zdravie budú mať v rámci dlhodobej konzumácie.

Témy:  Sukralóza 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi