Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Zdravím,
chcela by som sa opýtať na štúdiu z mája tohto roku o sucralóza 6-acetát a jeho vplyvu na zdravie. Myslíte že je relevantná? Veľa ľudí (odborníkov) ju spochybňuje, mne naopak dáva zmysel. Ďakujem.
Táto štúdia zistila, že sukralóza-6-acetát, ktorá vzniká rozkladom sukralózy (E955), je genotoxická (tzn. rozkladá DNA v bunkách). To je samozrejme pomerne závažné zistenie, problém relevantnosti výsledkov štúdie je ale v tom, že výskum prebiehal in vitro, teda v skúmavke. Keďže toto prostredie neodráža skutočné podmienky živého organizmu, sú vždy výsledky takýchto výskumov spochybňované, na vedeckom poli v podstate ani nemožno inak. Štandardným postupom v podobných situáciách je nutnosť tieto výskumy presunúť na platformu in vivo, teda do živého organizmu, navyše ideálne do ľudského. Až potom bude možné interpretovať výsledky ako „pravdivé“, teda odrážajúce skutočnosť.
K náhradným sladidlám a celému radu iných aditív používaných bežne v potravinárstve sa viaže množstvo podobných štúdií. Aj napriek tomu, že vedecký výskum neustále prebieha, mal by sa bežný konzument mať pred týmito látkami na pozore – nikdy nevieme, aký vplyv na naše zdravie budú mať v rámci dlhodobej konzumácie.
Témy: Sukralóza
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.