Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Pokiaľ viete, že sa v rodine vyskytujú prípady s vyššími hladinami cholesterolu, na nič nečakajte a nechajte si od lekára potvrdiť/vyvrátiť diagnózu familiárnej hypercholesterolémie. Pokiaľ bude pozitívny, oplatí sa tento stav liečiť, pretože je vo vzťahu k srdcovo-cievnym chorobám zdravotne vysoko rizikový. Všeobecne platí, že vyššie hladiny cholesterolu sú nebezpečné, nie je dobré túto situáciu podceňovať. Úprava stravy má na tento stav nemalý vplyv, súčasne je ale nutné sa vyhýbať fajčeniu, kontrolovať telesnú hmotnosť a pravidelne sa hýbať – samotná zmena jedálnička svojim významom tieto faktory nepreváži. Ak budete dodržiavať všetko, čo je nevyhnutné, a hladina chlesterolu výraznejšie neklesne, je na mieste medikácie predpísaná lekárom.
Toto je trochu zložitejšia téma, pretože na aterosklerotické procesy má vplyv celý rad faktorov, súčasne ale nie je známe, že by akákoľvek látka transparentným spôsobom odstraňovala aterosklerotické nánosy v cievach. Ortodoxná medicína žije stále v zajatí predstáv, že strava nemá vplyv na odstraňovanie už vzniknutých aterosklerotických plakov, a súčasne tvrdí, že stav aterosklerózy je nevratný. Toto presvedčenie staví na postuláte, že nie je k dispozícii dostatok dôkazov, ktoré by toto skutočne potvrdili, čo je v oblastiach riadených pravidlami modernej vedy v podstate v poriadku. Kým neprebehne dostatok serióznych výskumov, ktoré vo výsledku poskytnú jasné dôkazy, medicína svoj prístup nezmení.
Z jednotlivých výskumov vieme, že na priebeh ateriosklerózy má pozitívny vplyv nielen lecitín (resp. fosfolipidové komplexy, ktoré sú jeho súčasťou), ale aj rozpustné formy vlákniny, antioxidanty, omega-3 MK (presnejšie pomer O3:O6), podiel bielkovín v jedálničku vrátane ich štruktúry, (záporná) energetická bilancia, pôsty... Prevláda názor, že najdôležitejšie pre dosiahnutie požadovaného efektu je dlhodobá práca so všetkými faktormi, teda celostný prístup k stravovaniu.
Dojčenie je energeticky náročný proces, vyšší príjem energie v tomto období je preto na mieste. Nárast telesnej hmotnosti v priebehu tehotenstva je zámer prírody, cez ktorý si matka vytvára energetickú rezervu postupne spotrebúvanú pri dojčení. Vo vzťahu k modernému poňatiu výživy je preto možné tvrdiť, že dojčenie je pre matku prirodzeným procesom redukcie hmotnosti. To samozrejme platí v situácii, keď dojčiaca žena nijako dramaticky nezvyšuje príjem energie.
Z nutričného hľadiska je ale v období dojčenia vhodné mierne zdvihnúť podiel bielkovín v strave, štandardne sa odporúča o 20-30% viac ako v čase pred otehotnením (ako priemer sa uvádza okolo 80 g za deň, túto hodnotu berte ale s rezervou, pretože neodráža individuálne potreby jedinca).
Hodnotu BMR najpresnejšie zmerajú bioimpedančné prístroje, pretože ich algoritmus pracuje s aktuálne meranými hodnotami telesných parametrov.
Ďalšou možnosťou je napr. u nás na webe - https://www.kurzyatac.sk/kalkulacka/bmr
Pracovať s nutričnými hodnotami stravovania môžete priamo v aplikácii ZOF - www.zofapp.cz
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.