Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Sušené ovocie

Sušené ovocie je výživovo bohaté a obsahuje vysoké množstvo vlákniny, vitamínov a minerálov. Je to skvelý zdroj antioxidantov, najmä polyfenolov, ktoré sú spojené s lepším prietokom krvi, lepšie tráviace zdravie, znížením oxidačného stresu a mnohými ďalšími prínosmi. Sušené ovocie, ako sú datle, figy, marhule a jablká, sú tiež vynikajúcim zdrojom vlákniny, ktorá podporuje zdravie čriev a pomáha predchádzať zápche.

Avšak, sušené ovocie je tiež vysoko v cukre a kalóriách, čo môže prispieť k priberaniu na váhe a ďalším zdravotným problémom, ak sa konzumuje v nadmernom množstve. Navyše, niektoré sušené ovocie môže obsahovať pridané cukry alebo konzervačné látky, ktoré môžu negatívne ovplyvniť zdravie. Preto je dôležité čítať etikety a vyberať sušené ovocie bez pridaných cukrov alebo konzervačných látok, a konzumovať ich s mierou.

Dobrý deň,
u detí 1-3 roky, odporúčate vyhýbať sa sušenému ovociu ako zdroju vysokej koncentrácie fruktózy?
Ďakujem.

Z dôvodu obsahu fruktózy určite nie, aj keď niektoré druhy sú pomerne koncentrovaným zdrojom (hrozienka, datle, figy...), u týchto je rozumnejšie kontrolovať celkové ich množstvo. Vysoký podiel sušeného ovocia v strave je zdrojom nadpriemerného množstva vlákniny, u detí v tomto veku hrozí riziko niekoľkonásobného prekročenia odporúčanej dennej dávky, čo vyústi do zvýšenej záťaže na črevný trakt. Sušené ovocie je výhodnou súčasťou stravy, v tejto vekovej kategórii je ale rozumné celkové konzumované množstvo korigovať.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi