Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Nutričné hodnoty

Nutričné hodnoty sú kľúčové informácie o obsahu živín v potravinách, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie nášho tela. Tieto hodnoty zahŕňajú množstvo bielkovín, tukov, sacharidov, vlákniny, vitamínov a minerálov v jednej porcii potraviny. Nutričné hodnoty sú často uvedené na obaloch potravín a pomáhajú spotrebiteľom pri rozhodovaní o tom, aké potraviny zaradiť do svojej stravy, aby dosiahli vyváženú a zdravú výživu.

Z hľadiska zdravia a výživy sú nutričné hodnoty nevyhnutné na pochopenie, ako môžu rôzne potraviny prispieť k nášmu celkovému zdraviu. Napríklad potraviny s vysokým obsahom nasýtených tukov môžu zvýšiť riziko srdcových chorôb, zatiaľ čo potraviny bohaté na vlákninu môžu pomôcť predchádzať zažívacím problémom. Vedomosti o nutričných hodnotách môžu teda pomôcť jednotlivcom pri výbere potravín, ktoré podporujú ich zdravie a pohodu.

Dobrý deň pán Jelínek,
chcela by som sa opýtať, kde možno nájsť súhrnne informácie o nutričných hodnotách jednotlivých potravín, okrem vašej ZOF, najlepšie by to bolo v papierovej podobe, ale môžem si to aj vytlačiť, v prípade potreby.
Ďakujem za odpoveď.

Zjednodušená odpoveď znie NIKDE. Ide o to, že neexistuje unifikovaná nutričná databáza všetkých potravín, ktorá by súčasne zahŕňala všetky známe a hodnotiteľné nutričné charakteristiky. Je to vec, ktorú trápia všetky firmy pracujúce s nutričnými programami. Našu databázu vytvárame postupne, je aritmetickým priemerom hodnoty vychádzajúcich z niekoľkých nutričných databáz používaných v USA, Európe, Ázii a Austrálii. Musíte sa zmieriť s tým, že v tomto odbore sa jedná o komplikovaný problém...

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi