Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Šupky

Šupky ovocia a zeleniny sú často bohaté na vitamíny, minerály a ďalšie dôležité živiny. Napríklad šupka jablka obsahuje viac vlákniny ako vnútornú časť ovocia a tiež obsahuje vitamín C a antioxidanty. Šupky zemiakov sú zase bohaté na draslík a vitamín B. Mnoho ľudí odstraňuje šupky z ovocia a zeleniny pred konzumáciou, ale tým môžu stratiť mnoho dôležitých živín.

Okrem toho môžu šupky ovocia a zeleniny obsahovať aj rôzne fytochemikálie, ktoré môžu mať prospešné účinky na zdravie. Napríklad šupky citrusových plodov obsahujú flavonoidy, ktoré môžu pomôcť znížiť riziko niektorých typov rakoviny a srdcových chorôb. Je však dôležité si uvedomiť, že šupky môžu tiež obsahovať pesticídy alebo iné chemikálie, pokiaľ ovocie alebo zelenina nebola pestovaná organicky. Preto je dôležité ovocie a zeleninu dôkladne umyť pred konzumáciou.

Dobrý deň,
je podľa vás možné pre dospelého pravidelne denne zjesť 20g mandlí natural v šupke? Nehrozí pri dlhodobom užívaní napr. rok riziko ukladania niektorých antinutričných látok pre telo? Niekde som čítala, že šupky mandlí obsahujú malé množstvo kyanidov, ktoré telo z dlhodobého hľadiska zaťažujú.
Ďakujem

20 g mandlí denne je pre dospelého človeka ešte stále podpriemer. Tepelne neupravené zrná síce obsahujú antinutričné látky, týchto sa ale obávať nemusíte, v danom množstve u zdravého jedinca nijako neublíži (ich vlastnosťou je, že komplikujú vstrebávanie minerálov z takej potraviny).
Šupky mandlí síce obsahujú kyanid, ale zdravotne rizikové dávky začínajú pri dlhodobej každodennej konzumácii v niekoľkonásobných množstvách, ako je 20 g, čo je u bežného jedinca vysoko nepravdepodobné. Navyše je možné ich obsah do určitej miery eliminovať varom.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi