Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Šupky

Šupky ovocia a zeleniny sú často bohaté na vitamíny, minerály a ďalšie dôležité živiny. Napríklad šupka jablka obsahuje viac vlákniny ako vnútornú časť ovocia a tiež obsahuje vitamín C a antioxidanty. Šupky zemiakov sú zase bohaté na draslík a vitamín B. Mnoho ľudí odstraňuje šupky z ovocia a zeleniny pred konzumáciou, ale tým môžu stratiť mnoho dôležitých živín.

Okrem toho môžu šupky ovocia a zeleniny obsahovať aj rôzne fytochemikálie, ktoré môžu mať prospešné účinky na zdravie. Napríklad šupky citrusových plodov obsahujú flavonoidy, ktoré môžu pomôcť znížiť riziko niektorých typov rakoviny a srdcových chorôb. Je však dôležité si uvedomiť, že šupky môžu tiež obsahovať pesticídy alebo iné chemikálie, pokiaľ ovocie alebo zelenina nebola pestovaná organicky. Preto je dôležité ovocie a zeleninu dôkladne umyť pred konzumáciou.

Dobrý deň,
je podľa vás možné pre dospelého pravidelne denne zjesť 20g mandlí natural v šupke? Nehrozí pri dlhodobom užívaní napr. rok riziko ukladania niektorých antinutričných látok pre telo? Niekde som čítala, že šupky mandlí obsahujú malé množstvo kyanidov, ktoré telo z dlhodobého hľadiska zaťažujú.
Ďakujem

20 g mandlí denne je pre dospelého človeka ešte stále podpriemer. Tepelne neupravené zrná síce obsahujú antinutričné látky, týchto sa ale obávať nemusíte, v danom množstve u zdravého jedinca nijako neublíži (ich vlastnosťou je, že komplikujú vstrebávanie minerálov z takej potraviny).
Šupky mandlí síce obsahujú kyanid, ale zdravotne rizikové dávky začínajú pri dlhodobej každodennej konzumácii v niekoľkonásobných množstvách, ako je 20 g, čo je u bežného jedinca vysoko nepravdepodobné. Navyše je možné ich obsah do určitej miery eliminovať varom.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi