Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Škorica ceylonská (je označovaná ako "pravá") obsahuje podstatne menej aromatické látky kumarínu, než škorica čínska (kassiová). Tento alkaloid je silne toxický (zaťažuje pečeň), je rozumnejšie preto preferovať škoricu ceylonskú, ktorá má jemnejšiu a výraznejšiu chuť, z dôvodu odlišného spôsobu spracovania je ale aj drahšia.
Pri používaní korenia a byliniek je treba postupovať uvážene. U batoliat je jednoznačne nutné sa vyhýbať nadmernému príjmu soli, ďalej potom ostrým druhom korenia, aromatickým bylinám a rastlinám ovplyvňujúcim funkciu nervovej sústavy a hormonálneho systému (stimulanty, adaptogény...). S rastúcim vekom sa postupne tieto pravidlá obmedzujú. Je nutné ale rešpektovať aj odlišnosť v prístupe k dávkovaniu, pretože všeobecná formulácia, že daná bylina nie je vhodná, ešte neznamená, že napr. v malom množstve nemôže byť použitá. Úlohu v tomto smere hrá obsah aktívnych látok, kvôli ktorým jednotlivé obmedzenia vznikajú. Pomerne transparentne je to riešené v oblasti doplnkovej výživy, kde sa eviduje konkrétny obsah rastlín a často aj zastupovanie aktívnych zložiek, pri bežnej strave sa ale hranice odporúčaní stierajú. Pokiaľ by som mal dať zmysluplnú radu, tak v detskej výžive kontolujte predovšetkým to, čo je v skutočnosti naozaj problematické, tzn. na prvom mieste jednoznačne obsah soli, ďalej potom ostré druhy korenia (korenie, paprika, karí...).
Týchto je celý rad, jedná sa primárne o druhy, ktoré podporujú tvorbu zažívacích enzýmov a štiav, čím zefektívnia celý proces trávenia. Najvýznamnejšie sú rasca, koriander, ligurček, korenie, fenikel, zázvor, prípadne zmesi typu karí.
Informácie o zložení výrobku musí každý výrobca/predajca potraviny jasne deklarovať, platí to aj pre nebalené produkty. Legislatíva v EÚ je v tomto smere nekompromisná a prehrešky vie riešiť pomerne efektívne. V prípade niektorých nepovolených farbív, kam patrí aj Rhodamin, sa na voľnom trhu musí jednať o náhodu, aby sa vám takýto produkt dostal do rúk - aj keby takáto situácia nastala, s najväčšou pravdepodobnosťou to nezistíte, pretože výrobca z pozície páchaného podvodu nebude túto informáciu uvádzať na etikete.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.