Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Crohnova choroba

Crohnova choroba je chronické zápalové ochorenie, ktoré môže postihnúť akúkoľvek časť tráviaceho systému od úst po konečník. Najčastejšie sa vyskytuje v poslednej časti tenkého čreva av prvej časti hrubého čreva. Príčiny vzniku nie sú úplne jasné, ale predpokladá sa, že sa jedná o kombináciu genetických, imunitných a environmentálnych faktorov. Prejavuje sa bolesťami brucha, hnačkami, stratou chuti do jedla, úbytkom na váhe a celkovou únavou.
Výživa zohráva kľúčovú úlohu v liečbe a riadení Crohnovej choroby. Niektoré potraviny môžu zhoršovať príznaky, zatiaľ čo iné môžu pomôcť potlačiť zápal a podporiť hojenie. Stravovací režim človeka postihnutého touto chorobou sa vždy mení s ohľadom na prejavy choroby. Od toho sa odvíja aj odlišné spektrum potravín, ktoré jedinec môže alebo naopak nesmie konzumovať.

Dobrý deň,
môže byť Crohnova choroba geneticky podmieneným ochorením, t. j. dá sa zdediť?
Ďakujem za odpoveď.

Všeobecne platí, že črevné zápaly sú do určitej miery ovplyvnené geneticky. Toto ale neznamená, že sa predispozícia k chorobe dedí s istotou jej prepuknutia (štatistiky uvádzajú, že chronické zápaly čriev sa prejavujú u cca 5-20 % ľudí, ktorí majú v rodine priameho príbuzného trpiaceho rovnakým ochorením). Na vznik choroby je nutné poškodenie niekoľkých génov, pomerne významnú (ak nie kľúčovú) úlohu hrajú podmienky prostredia (stres, strava).

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi