Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Problematika odporúčaných denných dávok (= referenčných hodnôt príjmu) je trochu nešťastná, pretože je vzťahovaná k spriemerovanej populácii, čím odsúva bokom požiadavky jedinca ako metabolickej individuality. Výsledkom v praxi sú potom situácie, keď každá štúdia preukazuje trochu niečo iné a tieto rozpory sú vo svojom význame navyše zväčšované odlišnými interpretáciami. Pri takýchto štúdiách treba navyše rozlišovať aj situácie, kedy sa hodnotí presne definovaný príjem danej látky (čo je možné realizovať iba prostredníctvom užívania doplnkov stravy), alebo sa sleduje podiel živín v strave, kde nie je možné definovať konkrétne hodnoty, pretože nikdy nevieme, aké množstvo sledovanej látky sa v potravinách nachádza (vždy môžeme hodnotiť iba nejaký priemer, ktorý je navyše silne orientačný). U vitamínu A osobne nevidím problém v jeho predávkovaní v zmysle negatívnych dopadov na zdravie (takéto situácie sú pomerne vzácne a prakticky takmer vždy sa vzťahujú k nevhodnej manipulácii s doplnkami stravy), jeho vyššie dávky v priebehu tehotenstva sa ale zrejme podieľajú na raste plodu (rodia sa väčšie deti, čo je z pochopiteľných dôvodov zdrojom pôrodných komplikácií). Aj túto informáciu ale môžeme rozporovať, pretože sa ukazuje, že za týmto dopadom môžu stáť aj vyššie dávky ostatných mikroživín, čo je všeobecne problém používania predovšetkým multivitamínov. Faktom je, že v posledných dvoch dekádach sa výrobcovia suplementov riadia nariadením legislatívy, ktorá je presvedčená, že vyššie dávky vitamínu A v priebehu tehotenstva sú rizikové, a toto zakotvila do zdravotných tvrdení, ktoré u doplnkov stravy môžu/musia byť prezentované. Z hľadiska princípov vývoja je jasné, že sa budú priebežne objavovať názory postavené na nových štúdiách, všeobecne ale platí, že na legislatívnej úrovni vždy trvá dlhšiu dobu, než dôjde k akejkoľvek (výraznejšej) zmene – obzvlášť ak sa jedná o situácie, ktoré majú spojitosť so zdravím populácie.
Do tuku zvierat sa najčastejšie ukladajú rezíduá antibiotík, derivátov ropného priemyslu, toxické prvky... tomuto sa nie je možné vyhnúť, na stranu druhú je zbytočné si s týmto robiť starosti, pretože v doplnkovej výžive je nastavený pomerne prísny systém kontrol kvality používaných surovín (málokedy sa stane, že nejaká šarža kontaminovaných produktov "prekĺzne", a ak už k tomu dôjde a zistí sa to, má to za následok výrazne negatívnu reklamu pre výrobcov).
U doplnkov stravy s rybím tukom kvalitu ako spotrebiteľ nezhodnotíte, pretože výrobca má zákonnú povinnosť pri schválení daného produktu na predaj doložiť Štátnemu zdravotnému ústavu mikrobiologickú analýzu, neexistuje ale garancia, že všetky šarže daného produktu takto kontroluje. Vo výsledku tak síce systém kvality nejako nastavený je a má svoje pravidlá, na stranu druhú sa jedná stále iba o systém, ktorý je možné občas obísť.
Jedným zo zaujímavých ukazovateľov kvality rybieho tuku je snaha výrobcu deklarovať pôvod rýb, často sa ako ekologicky čisté oblasti prezentujú hlbokovodné prostredie Atlantiku, aj keď aj to je v dnešnej dobe z dôvodu zamorenia oceánov plasty silne relatívne...
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.