Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
mala by som otázku ohľadom rybieho tuku z hľadiska problematiky ťažkých kovov a ďalších škodlivín v niektorých rybách... Aké škodlivé látky sa môžu v rybom tuku vyskytovať? Ako zhodnotiť kvalitu daného rybieho tuku ako doplnku stravy?
Ďakujem

Do tuku zvierat sa najčastejšie ukladajú rezíduá antibiotík, derivátov ropného priemyslu, toxické prvky... tomuto sa nie je možné vyhnúť, na stranu druhú je zbytočné si s týmto robiť starosti, pretože v doplnkovej výžive je nastavený pomerne prísny systém kontrol kvality používaných surovín (málokedy sa stane, že nejaká šarža kontaminovaných produktov "prekĺzne", a ak už k tomu dôjde a zistí sa to, má to za následok výrazne negatívnu reklamu pre výrobcov).
U doplnkov stravy s rybím tukom kvalitu ako spotrebiteľ nezhodnotíte, pretože výrobca má zákonnú povinnosť pri schválení daného produktu na predaj doložiť Štátnemu zdravotnému ústavu mikrobiologickú analýzu, neexistuje ale garancia, že všetky šarže daného produktu takto kontroluje. Vo výsledku tak síce systém kvality nejako nastavený je a má svoje pravidlá, na stranu druhú sa jedná stále iba o systém, ktorý je možné občas obísť.
Jedným zo zaujímavých ukazovateľov kvality rybieho tuku je snaha výrobcu deklarovať pôvod rýb, často sa ako ekologicky čisté oblasti prezentujú hlbokovodné prostredie Atlantiku, aj keď aj to je v dnešnej dobe z dôvodu zamorenia oceánov plasty silne relatívne...

Témy:  Rybí tuk 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi