Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Rozdiel je pomerne zásadný, v podstate je ich hneď niekoľko:
1. Lisovaním odstránime vlákninu, šťava tak obsahuje podstatne koncentrovanejšie množstvo mikroživín a cukrov.
2. Väčšinou získame tekutinu určenú na pitný režim, nie potravinu (záleží ale na osmolalite).
3. Konzumáciou lisovanej šťavy ovplyvníme tráviace a metabolické pochody odlišným spôsobom, ako surovinou, z ktorej sa vyrába:
- je rýchlejšia glykemická odozva,
- odlišne reaguje črevná mikrobiota,
- organizmus dostane väčšiu dávku vitamínov a minerálov, ktoré rýchlejšie a efektívnejšie vstrebe,
- z dôvodu absencie vlákniny inak reaguje črevná peristaltika.
Vyššia koncentrácia cukrov je riziková len v niektorých situáciách, najčastejšie v prípadoch zápalov tráviaceho traktu, zvýšenej aktivite patogénnych mikroorganizmov, poruchách funkcie pankreasu...
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.