Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň, môžem sa opýtať, prečo sú toľko odporúčané lisované šťavy? Aký je rozdiel medzi lisovanou šťavou a čerstvým napr. jablkom, ktoré snívam len tak? V jednom rozhovore som počula, že šťavou sa uvoľní do tela veľké množstvo cukru naraz a nie je to dobré. Ako to teda prosím je? Ďakujem za odpoveď

Rozdiel je pomerne zásadný, v podstate je ich hneď niekoľko:
1. Lisovaním odstránime vlákninu, šťava tak obsahuje podstatne koncentrovanejšie množstvo mikroživín a cukrov.
2. Väčšinou získame tekutinu určenú na pitný režim, nie potravinu (záleží ale na osmolalite).
3. Konzumáciou lisovanej šťavy ovplyvníme tráviace a metabolické pochody odlišným spôsobom, ako surovinou, z ktorej sa vyrába:
- je rýchlejšia glykemická odozva,
- odlišne reaguje črevná mikrobiota,
- organizmus dostane väčšiu dávku vitamínov a minerálov, ktoré rýchlejšie a efektívnejšie vstrebe,
- z dôvodu absencie vlákniny inak reaguje črevná peristaltika.
Vyššia koncentrácia cukrov je riziková len v niektorých situáciách, najčastejšie v prípadoch zápalov tráviaceho traktu, zvýšenej aktivite patogénnych mikroorganizmov, poruchách funkcie pankreasu...

Témy:  Lisované šťavy 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi