Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň, môžem sa opýtať, prečo sú toľko odporúčané lisované šťavy? Aký je rozdiel medzi lisovanou šťavou a čerstvým napr. jablkom, ktoré snívam len tak? V jednom rozhovore som počula, že šťavou sa uvoľní do tela veľké množstvo cukru naraz a nie je to dobré. Ako to teda prosím je? Ďakujem za odpoveď
Rozdiel je pomerne zásadný, v podstate je ich hneď niekoľko:
1. Lisovaním odstránime vlákninu, šťava tak obsahuje podstatne koncentrovanejšie množstvo mikroživín a cukrov.
2. Väčšinou získame tekutinu určenú na pitný režim, nie potravinu (záleží ale na osmolalite).
3. Konzumáciou lisovanej šťavy ovplyvníme tráviace a metabolické pochody odlišným spôsobom, ako surovinou, z ktorej sa vyrába:
- je rýchlejšia glykemická odozva,
- odlišne reaguje črevná mikrobiota,
- organizmus dostane väčšiu dávku vitamínov a minerálov, ktoré rýchlejšie a efektívnejšie vstrebe,
- z dôvodu absencie vlákniny inak reaguje črevná peristaltika.
Vyššia koncentrácia cukrov je riziková len v niektorých situáciách, najčastejšie v prípadoch zápalov tráviaceho traktu, zvýšenej aktivite patogénnych mikroorganizmov, poruchách funkcie pankreasu...
Témy: Lisované šťavy
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.