Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Fruktózová intolerance

Fruktózová intolerancia je metabolické ochorenie, pri ktorom telo nie je schopné správne spracovať fruktózu (ovocný cukor). Tento stav môže spôsobiť množstvo nepríjemných príznakov, ako sú bolesti brucha, hnačky, plynatosť a pod. Jedinci postihnutí touto intoleranciou sú nútení zo stravy vylučovať zdroje fruktózy - ovocie, niektoré druhy zeleniny, med a potraviny s pridaným cukrom.

Dobrý deň,
môže byť fruktózová intolerancia len čiastočná? Myslím tým, že nie až s takým dramatickým priebehom ako opisujete a teda enzým tam je, len je ho menej? Ja osobne sa dlho skúmala, čo mi spôsobovalo nadúvanie, až som zistila, že je to fruktóza, ale primárne mi vadilo ovocie - jablká, hrušky, marhule..nie bobuľové ovocie, hrozienka, med, hrášok, karfiol, ružičkový kel, červená cibuľa. Keď vyradím tieto potraviny, v princípe mi nerobí problém skoro žiadna potravina...
Dá sa bežne nejakým testom zistiť táto intolerancia?
Ďakujem.

Fruktózová intolerancia sa najlepšie potvrdzuje genetickým vyšetrením. Je možné vykonať aj dychový test, ktorý určuje koncentrácie vodíka a metánu vo vydýchnutom vzduchu po požití prípravku s fruktózou (tento je ale menej presný).
U intolerancií platí všeobecne fakt, že ich závažnosť sa odvíja od miery produkcie patričných enzýmov – neznášanlivosť tak môže byť aj tzv. "čiastočná", kedy určité množstvo látky môžete konzumovať bez zjavných nežiaducich príznakov.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi