Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
S ohľadom na potenciálnu záťaž zo strany sladidiel na jednotlivé systémy v tele najlepšie vychádzajú zdroje inulínu (napr. čakankový sirup), pretože sa v podstate jedná o koncentrovanú rozpustnú vlákninu (prebiotikum) s minimom energie a takmer nulovým dopadom na produkciu inzulínu. Pri výbere vhodného sladidla vždy riešte najprv jeho chuť (nemá zmysel dlhodobo konzumovať čokoľvek, čo vám nechutí), potom jeho vplyv na hladinu krvného cukru, ďalej obsah energie a v neposlednom rade aj vplyv na orálnu a črevnú mikrobiotu (sladidlo môže mať prozápalový alebo naopak protizápalový vplyv). Pokiaľ sladidlo obsahuje cukry, je dobré kontrolovať ich konzumované množstvo vo vzťahu k odporúčaným dávkam (napr. prebytok fruktózy preukázateľne podporuje nealkoholové tukovatenie pečene).
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.