Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
rada by som si ujasnila problematiku sladidiel, či chápem správne vplyvy jednotlivých prístupu k sladeniu: netrpím žiadnym ochorením, mojím cieľom je "iba" zdravý prístup k svojmu telu, aby som dodávala do tela čo najmenej jedov... v súčasnej chvíli nie som schopná vynechať cukor úplne, premýšľam, ako ho eventuálne nahradiť. Ale zo všetkých uhlov pohľadu na vec mi vychádza, že nech použijem akúkoľvek náhradu cukru, (či už ide o steviu, cekankový sirup, datľový sirup atď), bude to ovplyvňovať činnosť pankreasu, tj inzulínu as tým spojených procesov, čiže ak chcem obmedziť mieru príjmu cukru, ale neuvádzať do omylu telo, je zrejme jediným variantom kokosový cukor? Alebo ev tmavý trstinový cukor?
Veľmi ďakujem

S ohľadom na potenciálnu záťaž zo strany sladidiel na jednotlivé systémy v tele najlepšie vychádzajú zdroje inulínu (napr. čakankový sirup), pretože sa v podstate jedná o koncentrovanú rozpustnú vlákninu (prebiotikum) s minimom energie a takmer nulovým dopadom na produkciu inzulínu. Pri výbere vhodného sladidla vždy riešte najprv jeho chuť (nemá zmysel dlhodobo konzumovať čokoľvek, čo vám nechutí), potom jeho vplyv na hladinu krvného cukru, ďalej obsah energie a v neposlednom rade aj vplyv na orálnu a črevnú mikrobiotu (sladidlo môže mať prozápalový alebo naopak protizápalový vplyv). Pokiaľ sladidlo obsahuje cukry, je dobré kontrolovať ich konzumované množstvo vo vzťahu k odporúčaným dávkam (napr. prebytok fruktózy preukázateľne podporuje nealkoholové tukovatenie pečene).

Témy:  Cukry   Sladidlá   Kokosový cukor 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi