Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Erytritol

Erytritol je nízkokalorické sladidlo, ktoré sa nachádza v niektorých druhoch ovocia a húb. Patrí medzi polyoly (cukorné alkoholy), v tele sa metabolizuje veľmi pomaly, je vylučovaný močom. Dosahuje približne 70% sladivosti sacharózy (stolného cukru), obsahuje ale iba 5 % kalórií. Patrí medzi obľúbené sladidlá, pretože nezvyšuje hladinu krvného cukru ani inzulínu.

Rada by som sa spýtala ešte na vhodnosť erytritolu pre dospelých a deti? Dá sa jeho výroba na konzumný predaj považovať za priemyselnú? Viem, že sa vyskytuje ešte v prirodzenej podobe vo fermentovaných potravinách a tam by som sa mu nevyhýbala.

Erytritol sa vyrába prirodzenou fermentáciou glukózy, v tomto smere nie je možné hovoriť o vysoko technologicky sprocesovanej potravine. Nie sú známe žiadne vedľajšie účinky, jedná sa o bezpečnú potravinu. Riziko jej konzumácie ale stojí na rovnakých princípoch, ako u akýchkoľvek iných sladidiel - ich konzumáciou zosilňujete vnem sladkej chuti, čím sa zvyšuje potenciálne riziko závislosti na sladkom (u detí je podstatne väčšie ako dospelých). Všeobecne tu platia rovnice – čím menej sa v jedálničku objavujú sladidlá, tým lepšie.

Rada by som sa opýtala na erytritol. Na niektorých výrobkoch sa udáva kalorická hodnota 0 kcal/100 g, niekde treba 20 kcal/100 g. Priemerne majú polyoly 2,4 kcal na gram, preto sa mi javí informácia o 0 kalóriách ako nereálna. Je to vôbec možné?

S erytritolom je situácia trochu zložitejšia. Všeobecne sa radí medzi polyoly, ktoré sa v hrubom čreve metabolizujú na nižšie mastné kyseliny, preto majú nízku energetickú hodnotu. Výnimkou je práve erytritol, ktorý sa vstrebáva už v tenkom čreve a väčšina je vylučovaná močom, preto sa u neho uvádza nulová energetická hodnota, respektíve v EÚ je prezentovaný ako látka s nulovou hodnotou, v USA sa uvádza 0,2 kcal/1 gram.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi