Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Erytritol sa vyrába prirodzenou fermentáciou glukózy, v tomto smere nie je možné hovoriť o vysoko technologicky sprocesovanej potravine. Nie sú známe žiadne vedľajšie účinky, jedná sa o bezpečnú potravinu. Riziko jej konzumácie ale stojí na rovnakých princípoch, ako u akýchkoľvek iných sladidiel - ich konzumáciou zosilňujete vnem sladkej chuti, čím sa zvyšuje potenciálne riziko závislosti na sladkom (u detí je podstatne väčšie ako dospelých). Všeobecne tu platia rovnice – čím menej sa v jedálničku objavujú sladidlá, tým lepšie.
S erytritolom je situácia trochu zložitejšia. Všeobecne sa radí medzi polyoly, ktoré sa v hrubom čreve metabolizujú na nižšie mastné kyseliny, preto majú nízku energetickú hodnotu. Výnimkou je práve erytritol, ktorý sa vstrebáva už v tenkom čreve a väčšina je vylučovaná močom, preto sa u neho uvádza nulová energetická hodnota, respektíve v EÚ je prezentovaný ako látka s nulovou hodnotou, v USA sa uvádza 0,2 kcal/1 gram.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.