Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Orechové maslo

Orechové maslo je výživovo bohatý potravinový produkt, ktorý je zdrojom zdravých tukov, bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov. Obsahuje mononenasýtené a polyenasýtené tuky, ktoré sú prospešné pre zdravie srdca a môžu pomôcť znížiť hladinu zlého cholesterolu v krvi. Orechové maslo je tiež dobrým zdrojom bielkovín, ktoré sú nevyhnutné na rast a opravu telesných tkanív. Vláknina v orechovom masle môže podporovať zdravie tráviaceho systému a pomáhať pri regulácii hladiny cukru v krvi.

Orechové maslo je tiež bohaté na vitamíny a minerály, vrátane vitamínu E, horčíka, draslíka a železa. Vitamín E je silný antioxidant, ktorý môže pomôcť chrániť telo pred poškodením buniek spôsobeným voľnými radikálmi. Horčík a draslík sú dôležité pre zdravie srdca a nervového systému, zatiaľ čo železo je nevyhnutné na výrobu červených krviniek. Navyše, orechové maslo je tiež zdrojom diétneho vlákniny, ktorá môže pomôcť pri regulácii hladiny cukru v krvi a podporovať pocit sýtosti, čo môže byť užitočné pre tých, ktorí sa snažia schudnúť alebo udržať zdravú telesnú hmotnosť.

Dobrý deň,
odporučili by ste pravidelnú konzumáciu 100% orechových masiel? Prípadne prečo?
Vopred ďakujem.

Za normálnych podmienok a súčasne v situácii absencie zbytočných aditív u týchto výrobkov mi príde kontraproduktívne sa im vyhýbať. Je dobré si uvedomiť, že maslá v takej podobe sú kvalitnou (= priemyselne nesprocesovanou) potravinou s veľmi zaujímavým nutričným profilom. Spoločne so strukovinovými nátierkami sú v podstate ideálne na použitie v kombinácii s pečivom, majú zaslúžený nárok byť neoddeliteľnou súčasťou jedálnička. Pristupujte k nim ale ako k potravine, o ktorej viete, že je citlivá na oxidáciu (masla obsahujú vysoký podiel tukov, ktoré nemajú príliš v láske kyslík a svetlo), náchylná k plesniam a v neposlednom rade aj zdrojom niektorých alergénov.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi