Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Toto je trochu zložitejšia téma, pretože na aterosklerotické procesy má vplyv celý rad faktorov, súčasne ale nie je známe, že by akákoľvek látka transparentným spôsobom odstraňovala aterosklerotické nánosy v cievach. Ortodoxná medicína žije stále v zajatí predstáv, že strava nemá vplyv na odstraňovanie už vzniknutých aterosklerotických plakov, a súčasne tvrdí, že stav aterosklerózy je nevratný. Toto presvedčenie staví na postuláte, že nie je k dispozícii dostatok dôkazov, ktoré by toto skutočne potvrdili, čo je v oblastiach riadených pravidlami modernej vedy v podstate v poriadku. Kým neprebehne dostatok serióznych výskumov, ktoré vo výsledku poskytnú jasné dôkazy, medicína svoj prístup nezmení.
Z jednotlivých výskumov vieme, že na priebeh ateriosklerózy má pozitívny vplyv nielen lecitín (resp. fosfolipidové komplexy, ktoré sú jeho súčasťou), ale aj rozpustné formy vlákniny, antioxidanty, omega-3 MK (presnejšie pomer O3:O6), podiel bielkovín v jedálničku vrátane ich štruktúry, (záporná) energetická bilancia, pôsty... Prevláda názor, že najdôležitejšie pre dosiahnutie požadovaného efektu je dlhodobá práca so všetkými faktormi, teda celostný prístup k stravovaniu.
Sacharidy sú rýchlym zdrojom energie. Pokiaľ ich máte v jedálničku viac, než aktuálne spálite, ukladajú sa cez činnosť inzulínu do tukových zásob bez ohľadu na to, že môžete byť v zápornej energetickej bilancii. Z rovnakého dôvodu je výhodné obmedzovať (ale nie úplne eliminovať) ich množstvo (vrátane kontroly ich kvality - jednoduché vs. komplexné) vo večerných hodinách - pokiaľ po večeri nehodláte realizovať žiadnu výraznejšiu fyzickú aktivitu, bude mať telo tendenciu ich prebytok ukladať do energetických zásob. Živý organizmus je súbor zložitých systémov, pri ktorých neplatí jednoduchá matematika – tzn. nastavenie zápornej bilancie nie je stopercentnou zárukou toho, že telo sa bude zbavovať tukových zásob.
Vyšší podiel tuku vo večernom jedle je problematický práve kvôli navýšeniu príjmu energie. Pokiaľ v strave nesledujete rozloženie makroživín, riskujete ukladanie prebytku energie do vlastných zásob. Je preto výhodnejšie (nie ale nevyhnutné), keď posledné jedlo neobsahuje príliš vysoké množstvo tuku (tuk by ale obsahovať malo, tj optimálnou cestou je vyhýbať sa vysokotučným potravinám, ktoré vedia urobiť paseku v energetickej bilancii). Pokiaľ svoju energetickú bilanciu kontrolujete, tak večera s mierne vyšším podielom tuku nemusí byť problém, v takom prípade (zo zdravotných dôvodov) sledujte kvalitu zastúpeného tuku.
Vyšší podiel tuku v strave sám o sebe nemusí byť rizikový, to je iba všeobecná informácia. Vždy záleží na rade faktorov, najdôležitejšie sú zdravotný stav jedinca, celkové množstvo použitých tukov, ich kvalita a pomery medzi skupinami mastných kyselín (nasýtené vs. nenasýtené, mononenasýtené vs. polynenasýtené...). V podstate tak platí, že aj správne koncipovaný low carb systém je s ohľadom na vyššie zastúpenie tukov zdravotne v poriadku. GN je "umelo" vytvorený parameter, ktorý vždy vnímajte s určitou rezervou a súčasne vo vzťahu s ďalšími nutričnými charakteristikami. Pokiaľ napr. budú prílohy (ako hlavný zdroj sacharidov) postavené na celozrnných produktoch (ideálne formou celých nelúpaných zŕn), a zastúpenie vlákniny i tukov v danom chode (prípadne celodennom jedálničku) bude zodpovedať bežným normám, bude metabolizmus reagovať aj na vyššie hodnoty GN relatívne pomalým uvoľňovaním cukru do krvi, takže v podstate takáto situácia bude (s ohľadom na vyváženú energetickú bilanciu) úplne v poriadku. Myslite vždy na to, že v rámci štúdia sa snažíme všeobecne definované pravidlá vo výžive prevádzať do praxe, teoreticky prezentované čísla tak nemusia byť prevoditeľné do reality do posledného detailu.
Jedincom s prediabetom sa vždy oplatí znižovať prebytok sacharidov v strave, ktorý v rámci sledovania energetickej bilancie kompenzujete navyšovaním podielu tukov, iba sa snažte byť striktní pri rešpektovaní všetkých pravidiel s tukmi súvisiacich.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.