Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Situácia, ktorú popisujete, sa v praxi vyskytuje pomerne často. Navyše trendy vo výžive a prognózy zameriavajúce sa na zdravie populácie naznačujú, že do budúcnosti sa počty budú zvyšovať. Pri snahe riešiť zdravotné problémy vždy záleží na tom, aká je príčina ich vzniku, na základe toho sa potom volí cielená liečba. Pri poškodení sliznice tenkého čreva nevhodnou stravou či stresovými prejavmi dochádza k zníženej produkcii niektorých enzýmov, tráviaci trakt tak prestáva plnohodnotne zvládať niektoré funkcie. Akonáhle ale zjednáte nápravu a nastolíte potrebné podmienky, výrazne rastie pravdepodobnosť, že uvediete situáciu do pôvodného stavu. Vo vzťahu k pokore voči svojmu telu a jeho fungovaniu je rozumné rešpektovať fakt, že nejde o istotu, ale "len" zvýšenú pravdepodobnosť.
Črevný mikróbiom pri týchto problémoch hrá nemalú úlohu, okrem úpravy stravy tak má zmysel zacieliť aj na podpornú suplementáciu probiotík aj prebiotík.
Aj napriek tomu, že sa živočíšne mliečne výrobky prezentujú ako najefektívnejší zdroj vápnika, nie sú zďaleka jediné. Zaujímavé množstvo tohto prvku nájdete v mnohých iných potravinách – najviac v kostiach (použitím mäsokostných vývarov), ďalej sú veľmi bohaté orechy a semená, v menšej miere potom mäso, vajcia a niektoré druhy zeleniny. Vo výukovej aplikácii ZOF máte možnosť radiť potraviny v jednotlivých kategóriách aj na základe obsahu vybraných živín, pri tvorbe jedálničkov ju určite využite.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.