Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Mak je síce jedným z najbohatších zdrojov vápnika vôbec, ale jeho využiteľnosť výrazne znižujú prítomné alkaloidy (opiáty). Ich podiel sa znižuje s rastúcim stupňom zrelosti maku, takže často citovaných 10 % je relatívna hodnota. Navyše tepelná úprava výrazne znižuje množstvo týchto alkaloidov, takže napr. v priemyselne spracovávaných potravinách s obsahom maku počítajte s oveľa vyššou hodnotou. Morské rias sú koncentrovaným zdrojom širokého spektra minerálov (nielen vápnika), v potravinárstve sa používajú stále častejšie. S ohľadom na ich nutričné výhody a možnosti použitia je možné ich označiť za „superpotravinu“, do budúcnosti sa s nimi budeme v strave stretávať stále častejšie. Jedinou potenciálnou "vadou na kráse" je riziko kontaminácie ťažkými kovmi či derivátmi ropného priemyslu, pretože podstatná časť svetovej produkcie sa pestuje na farmách, ktoré sú súčasťou otvorených morí, a zďaleka nie každá šarža výroby je kontrolovaná, ako sa snaží prezentovať legislatíva. Biologická využiteľnosť minerálov z morských rias je veľmi dobrá, riasy obsahujú minimálny podiel antinutričných látok (primárne vlákninu), s ohľadom na ich atraktivitu ale neprimerane navyšujú cenu výrobku.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.