Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Kukurica

Kukurica je bezlepková obilnina. Je významným zdrojom mnohých živín – vlákniny, vitamínov a minerálov. Obsahuje relatívne vysoké množstvo sacharidov, čo môže byť problém pre ľudí s diabetom alebo s nadváhou. Priemyselne sa spracováva do produktov, ktoré sú označované za ultrasprocesované – typickým príkladom sú kukuričné cereálie alebo chipsy.

Dobrý deň,
rada by som sa opýtala na skrytú soľ v konzervovaných potravinách, konkrétne v kukurici. Prečítala som si etiketu. Býva soľ obsiahnutá priamo v kukurici, alebo je možné ju preplachovaním aspoň sčasti vymyť.
Ďakujem

Časť soli sa u týchto potravín vstrebe do potraviny, musíte tak počítať s tým, že ani dôkladná očista výrobku neodstráni všetko. Pokiaľ je ale súčasťou takej konzervovanej potraviny aj voda, podstatná časť soli je v nej rozpustená - konzumáciou samotnej potraviny (bez tekutiny) tak nemusíte vždy prijať rovnaké množstvo soli, aké je uvedené na etikete.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi