Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
To je dobrá otázka do diskusie :-)
Zjednodušene povedané - jedná sa o údeniny, v tomto smere nesú množstvo nutričných nevýhod či priamo negatív bežne spájaných s procesom údenia:
- vyšší podiel soli (v priemere 1-1,5 g / 100 g potraviny ),
- potenciálna prítomnosť ochucovadiel, farbív a zvýrazňovačov chuti (napr. drožďový extrakt, karamel, tekutý údený dym),
- pri potravinách údených teplým dymom potom rastúca koncentrácia karcinogénnych látok.
Vyššie uvedená negatíva ale nenájdete úplne u všetkých výrobcov, vždy záleží na výrobných procesoch, ktoré si firmy korigujú sami (kvalita dreva, čas zaúdenia, používaním filtračných zariadení na dym a pod.). Rozdiely v kvalite preto vedia byť výrazné a nie vždy sa spotrebiteľ k týmto informáciám dostane. Je tak na zvážení, ako veľmi chcete "riskovať"...
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.