Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Pekné popoludnie pán Jelínek,
rada by som sa opýtala ohľadom rastlinných bielkovín (Tofu, Tempeh) - sú v ich údenej forme vhodné? Alebo ich možno považovať za údeniny s negatívami údenín v živočíšnej podobe?
Ďakujem Vám

To je dobrá otázka do diskusie :-)
Zjednodušene povedané - jedná sa o údeniny, v tomto smere nesú množstvo nutričných nevýhod či priamo negatív bežne spájaných s procesom údenia:
- vyšší podiel soli (v priemere 1-1,5 g / 100 g potraviny ),
- potenciálna prítomnosť ochucovadiel, farbív a zvýrazňovačov chuti (napr. drožďový extrakt, karamel, tekutý údený dym),
- pri potravinách údených teplým dymom potom rastúca koncentrácia karcinogénnych látok.
Vyššie uvedená negatíva ale nenájdete úplne u všetkých výrobcov, vždy záleží na výrobných procesoch, ktoré si firmy korigujú sami (kvalita dreva, čas zaúdenia, používaním filtračných zariadení na dym a pod.). Rozdiely v kvalite preto vedia byť výrazné a nie vždy sa spotrebiteľ k týmto informáciám dostane. Je tak na zvážení, ako veľmi chcete "riskovať"...

Témy:  Tempeh   Tofu   Údeniny 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi