Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Tofu

Tofu, známy aj ako sójový syr, je významným zdrojom bielkovín, najmä pre tých, ktorí sa stravujú vegetariánsky alebo vegánsky. Je bohatý na esenciálne aminokyseliny, ktoré telo potrebuje na rast a opravu tkanív. Tofu taktiež obsahuje mnoho ďalších živín, vrátane vápnika, železa a zinku. Je nízky na nasýtené tuky a neobsahuje cholesterol, čo je dôležité pre zdravie srdca a ciev.

Tofu je tiež zdrojom izoflavónov, čo sú antioxidanty, ktoré môžu mať množstvo zdravotných prínosov. Niektoré štúdie naznačujú, že izoflavóny môžu pomôcť znížiť riziko niektorých typov rakoviny, srdcových chorôb a osteoporózy. Tofu je tiež ľahko stráviteľné a môže byť súčasťou rôznych diét, vrátane bezlepkovej a nízkosacharidovej diéty.

Pekné popoludnie pán Jelínek,
rada by som sa opýtala ohľadom rastlinných bielkovín (Tofu, Tempeh) - sú v ich údenej forme vhodné? Alebo ich možno považovať za údeniny s negatívami údenín v živočíšnej podobe?
Ďakujem Vám

To je dobrá otázka do diskusie :-)
Zjednodušene povedané - jedná sa o údeniny, v tomto smere nesú množstvo nutričných nevýhod či priamo negatív bežne spájaných s procesom údenia:
- vyšší podiel soli (v priemere 1-1,5 g / 100 g potraviny ),
- potenciálna prítomnosť ochucovadiel, farbív a zvýrazňovačov chuti (napr. drožďový extrakt, karamel, tekutý údený dym),
- pri potravinách údených teplým dymom potom rastúca koncentrácia karcinogénnych látok.
Vyššie uvedená negatíva ale nenájdete úplne u všetkých výrobcov, vždy záleží na výrobných procesoch, ktoré si firmy korigujú sami (kvalita dreva, čas zaúdenia, používaním filtračných zariadení na dym a pod.). Rozdiely v kvalite preto vedia byť výrazné a nie vždy sa spotrebiteľ k týmto informáciám dostane. Je tak na zvážení, ako veľmi chcete "riskovať"...

Dobrý deň, pán magister.
Zaujímalo by ma v akej podobe je najvhodnejšie zaradiť do jedálnička sójové produkty? Tofu, tempeh...atď.
Ďakujem za odpoveď.

Najlepšie v takej, ktorá vám chuťovo vyhovuje. Vnímajte tieto produkty v kuchyni ako základnú surovinu, pri tofe pre sladké aj slané recepty, pri tempehu predovšetkým slané. Obe potraviny sú významným zdrojom bielkovín, pracujte preto s nimi ako s potenciálnou alternatívou mäsa. Pri tempehu si oi všímajte, akým spôsobom navyšuje podiel vlákniny na tanieri, čo platí aj pre sójové bôby prípadne jej extrudáty (sójový granulát ozančovaný ako "mäso"). Pokiaľ budete pracovať so sójovými bôbmi, tak ich vždy bez výnimky dôkladne tepelne upravujte (rovnako ako ostatné strukoviny)

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi