Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Špenát

Špenát je vysoko výživná zelenina, ktorá je bohatá na vitamíny a minerály. Je obzvlášť bohatý na vitamín A, vitamín C, vitamín K, železo a kalcium. Špenát tiež obsahuje významné množstvo vlákniny a je dobrým zdrojom antioxidantov, ktoré môžu pomôcť chrániť telo pred voľnými radikálmi a chronickými chorobami. Jeho nízky obsah kalórií a vysoký obsah vody tiež robí špenát ideálnou voľbou pre tých, ktorí sa snažia schudnúť.

Z hľadiska zdravia môže konzumácia špenátu priniesť množstvo výhod. Jeho vysoký obsah železa môže pomôcť predchádzať anémii a podporovať zdravý vývoj červených krviniek. Vitamín K v špenáte je dôležitý pre zdravie kostí, zatiaľ čo vitamín A podporuje zdravý zrak a imunitný systém. Špenát tiež obsahuje luteín a zeaxantín, dva antioxidanty, ktoré môžu chrániť oči pred poškodením spôsobeným UV žiarením.

Dobrý deň,
potrebujem ľahko utriediť myšlienky - špenát ako taký obsahuje veľké množstvo vápnika, zároveň ale aj kys. šťaveľové. Je teda lepšie ho používať čerstvý v smoothie ai, alebo ho jesť vo varenej podobe?

Využiteľnosť vápnika zo šťavelanu vápenatého je mizivá - táto soľ je nerozpustná, tepelná úprava na využiteľnosť vápnika nemá prakticky žiadny vplyv. V situáciách, kedy potrebujete navyšovať príjem vápnika, je preto vhodné sa zdrojom šťavelanov vyhýbať, prípadne ich výrazne obmedzovať.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi