Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Extrudované výrobky

Extrudované výrobky sú potraviny vytvorené procesom extrúzie, čo je metóda výroby, pri ktorej sa suroviny stláčajú v extrúznom valci. Na konci procesu v dôsledku dekompresie a rýchleho odparenia vlhkosti dochádza k expanzii výrobku. Vďaka extrúzii získa potravina krehkú pórovitú štruktúru. Tento proces sa používa na výrobu cereálií, cestovín, krehkých chlebov, polievok a pod. Bežne sa extrudujú obilniny, zemiaky alebo sója.
Extrudované výrobky sú obľúbené pre ich dlhú trvanlivosť a jednoduchú prípravu. Ich nutričná hodnota ale býva nižšia ako pri nespracovaných potravinách, pretože proces extrúzie ničí niektoré vitamíny a minerály. Navyše sa extrudované potraviny radia medzi vysoko spracované, ich dlhodobá konzumácia môže prispieť k rôznym zdravotným problémom (obezita, kardiovaskulárne choroby a diabetes). Niektoré extrudované výrobky bývajú fortifikované (obohatené) o rôzne živiny (vláknina, bielkoviny a i.) z dôvodu snahy navýšiť ich nutričnú hodnotu.

A čo si myslíte o extrudovaných výrobkoch a hmyze, ktorý sa pridáva do múk?
Ďakujem.

Extrudované výrobky sú vyrábané z obilnín, strukovín a ďalších surovín pomocou extrúznej technológie, ktorá v niektorých ohľadoch zvyšuje nutričnú hodnotu výrobku (lepšia stráviteľnosť, vyššia biologická využiteľnosť, obsah škodlivých látok), v iných naopak zhoršuje (znižuje sa obsah niektorých mikroživín).
Pridávanie hmyzu do múky je nový trend v potravinárskom priemysle, ktorý má potenciál znížiť náklady na výrobu a zároveň zvýšiť obsah bielkovín a niektorých ďalších živín (vit B12, omega-3) v potravinách. Z nutričného hľadiska je to výhodný postup, hmyz sa bude v potravinárstve do budúcnosti objavovať čoraz častejšie. Je len otázkou, ako k tomu bude naša západná kultúra z etických a historických dôvodov pristupovať.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi