Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
A čo si myslíte o extrudovaných výrobkoch a hmyze, ktorý sa pridáva do múk?
Ďakujem.
Extrudované výrobky sú vyrábané z obilnín, strukovín a ďalších surovín pomocou extrúznej technológie, ktorá v niektorých ohľadoch zvyšuje nutričnú hodnotu výrobku (lepšia stráviteľnosť, vyššia biologická využiteľnosť, obsah škodlivých látok), v iných naopak zhoršuje (znižuje sa obsah niektorých mikroživín).
Pridávanie hmyzu do múky je nový trend v potravinárskom priemysle, ktorý má potenciál znížiť náklady na výrobu a zároveň zvýšiť obsah bielkovín a niektorých ďalších živín (vit B12, omega-3) v potravinách. Z nutričného hľadiska je to výhodný postup, hmyz sa bude v potravinárstve do budúcnosti objavovať čoraz častejšie. Je len otázkou, ako k tomu bude naša západná kultúra z etických a historických dôvodov pristupovať.
Témy: Extrudované výrobky
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.