Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

A čo si myslíte o extrudovaných výrobkoch a hmyze, ktorý sa pridáva do múk?
Ďakujem.

Extrudované výrobky sú vyrábané z obilnín, strukovín a ďalších surovín pomocou extrúznej technológie, ktorá v niektorých ohľadoch zvyšuje nutričnú hodnotu výrobku (lepšia stráviteľnosť, vyššia biologická využiteľnosť, obsah škodlivých látok), v iných naopak zhoršuje (znižuje sa obsah niektorých mikroživín).
Pridávanie hmyzu do múky je nový trend v potravinárskom priemysle, ktorý má potenciál znížiť náklady na výrobu a zároveň zvýšiť obsah bielkovín a niektorých ďalších živín (vit B12, omega-3) v potravinách. Z nutričného hľadiska je to výhodný postup, hmyz sa bude v potravinárstve do budúcnosti objavovať čoraz častejšie. Je len otázkou, ako k tomu bude naša západná kultúra z etických a historických dôvodov pristupovať.

Témy:  Extrudované výrobky 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi