Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Mrazená zelenina

Mrazená zelenina sa vyrába rýchlym zmrazením z dôvodu zachovania jej nutričnej hodnoty a čerstvosti. Tento proces spomaľuje enzymatické reakcie, ktoré vedú k strate chuti, farby a nutričnej hodnoty. Mrazená zelenina je dostupná po celý rok a je považovaná za pohodlnú a cenovo dostupnú alternatívu k čerstvej zelenine.

Dobrý deň, pán magister.
Zaujímalo by ma, ako dodať dostatok vlákniny a vitamínu v období jesene a zimy, keď väčšina ovocia a zeleniny je vypestovaná v neprirodzených podmienkach a plná chémie. Je pre telo aj napriek tomu prínosom a dáme si uhorky aj v januári alebo je lepším riešením napríklad mrazená zelenina?
Ďakujem za odpoveď.

Príroda vo svojej neskonalej múdrosti zariadila situáciu tak, že vitamíny aj vlákninu "darovala" viacerým druhom rastlín, než len ovociu a zelenine. Pokiaľ chcete rešpektovať prirodzený poriadok striedania ročných období, preferujte v zime sušené a fermentované zdroje z týchto kategórií potravín, sú v podstate ideálne „náhradou“ čerstvých zdrojov. Ak bude jedálniček postavený na používaní priemyselne nesprocesovaných surovin, tzn. budú prítomné celozrnné produkty (obilniny, strukoviny), nemusíte sa obávať deficitu vlákniny ani vitamínov, dobre nastavená pestrosť stravy zaistí potrebné dávky (čo by ste mali sami zistiť v priebehu štúdia pri tvorbe jedálničkov v úlohách).

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi