Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň, pán magister.
Zaujímalo by ma, ako dodať dostatok vlákniny a vitamínu v období jesene a zimy, keď väčšina ovocia a zeleniny je vypestovaná v neprirodzených podmienkach a plná chémie. Je pre telo aj napriek tomu prínosom a dáme si uhorky aj v januári alebo je lepším riešením napríklad mrazená zelenina?
Ďakujem za odpoveď.
Príroda vo svojej neskonalej múdrosti zariadila situáciu tak, že vitamíny aj vlákninu "darovala" viacerým druhom rastlín, než len ovociu a zelenine. Pokiaľ chcete rešpektovať prirodzený poriadok striedania ročných období, preferujte v zime sušené a fermentované zdroje z týchto kategórií potravín, sú v podstate ideálne „náhradou“ čerstvých zdrojov. Ak bude jedálniček postavený na používaní priemyselne nesprocesovaných surovin, tzn. budú prítomné celozrnné produkty (obilniny, strukoviny), nemusíte sa obávať deficitu vlákniny ani vitamínov, dobre nastavená pestrosť stravy zaistí potrebné dávky (čo by ste mali sami zistiť v priebehu štúdia pri tvorbe jedálničkov v úlohách).
Témy: Vláknina Mrazená zelenina
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.