Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Kyselina močová

Kyselina močová je organická zlúčenina, ktorá sa v tele vytvára ako konečný produkt metabolizmu purínov. Normálne sa vylučuje obličkami. Jej príliš vysoká hladina v krvi môže viesť k vzniku dni, čo je typ artritídy, ktorý spôsobuje bolesť a zápal v kĺboch. Strava bohatá na puríny môže zvýšiť hladinu kyseliny močovej, zatiaľ čo strava s nízkym obsahom purínov a vysokým obsahom vlákniny má schopnosť hladinu kyseliny močovej regulovať.

Dobrý deň,
výživa pri diabete je podľa niektorých zdrojov (napr. David Perlmutter, MD, Drop Acid - https://www.amazon.com/Drop-Acid-Surprising-Controlling-Extraordinary/dp/0316315397) závislá na tom, aby mierila k znižovaniu hladiny kyseliny močovej na ideálne 4 – 4,5mg/dl, čo je pri znižovaní sacharidov vcelku oriešok. Jeho názor by sa dal zhrnúť do toho, že zápal zvyšuje kyselinu močovú, a najmä fruktóza, ktorá sa priamo metabolizuje na kyselinu močovú a potraviny s vysokým podielom nukleových kyselín (napríklad mäso, výrobky s kvasnicami) sú najväčším vinníkom rastu hodnôt kyseliny močovej. Ako príklad uvádza pivo (aj nealkoholické, ktoré má vysoký podiel sacharidov a je vyrobené z kvasníc). Navrhuje zaobstarať si meranie kyseliny močovej v kapilárnej krvi domov a na lačno sa merať (u nás treba easytouch). Tak ako pri cukre je to asi pri každom individuálna cesta so spoločnými princípmi, že kyselina močová je signálna molekula, ktorá zvyšuje glukózu, zvyšuje tlak a spúšťa tvorbu inzulínu, ktorý ako zásobný hormón chce v tele ukladať tuk. Je to podľa neho signál pre našich predkov, že po tom, čo zjeme na jeseň zrelé ovocie (fruktóza), treba zdvihnúť tlak, zdvihnúť cukor (zásobiť mozog cukrom, aby nás niečo nezožralo) a oplácať sa trochu tukom, pretože zima prichádza a my ju chceme prežiť. Lenže my podľa neho celý rok signalizujeme telu, že príde zima, ale tá vlastne nikdy nepríde (napríklad aj preto, že žijeme vo vykurovaných bytoch).
Narhli by ste, ktorých zásad sa držať pre zníženie hladiny kyseliny močovej?

Všetky tieto zásady sú zakomponované do jednotlivých krokov v úpravách stravovacieho režimu, ktoré sa snažíte prevádzať v aplikácii ZOF na tanier. V princípe ide o pochopenie, že síce máme zmapované jednotlivé metabolické dráhy cez biochemické reakcie, tieto ale v živých systémoch nefungujú rovnako, ako sme zvyknutí pri softvéri, teda na princípe núl a jednotiek. Sme výsledkom niekoľko sto miliónov rokov trvajúceho evolučného vývoja, ktorý systémy v tele naprogramoval nielen zložitým, ale aj komplexným spôsobom, s cieľom udržiavať zdravú rovnováhu, ktorá má pri každej individualite odlišný rozsah flexibility. Vieme, že zvýšený príjem fruktózy vedie k vzniku kyseliny močovej, ktoré je súčasťou spektra ukazovateľov signalizujúcich prozápalové pochody. Máme k dispozícii populačne definované referenčné hodnoty príjmu cukrov vrátane fruktózy, ich dodržiavanie ale pri metabolických poruchách nie je zárukou úspechu, pretože organizmus sa tu chová neštandardne. Nie je možné tak predikovať optimálne hodnoty príjmu jednotlivých živín, mali by sme ale na strane druhej vedieť, ako ich prevádzať na tanier a súčasne sa správať zodpovedne poctivým sledovaním dostupných metabolických ukazovateľov, medzi ktoré kyselina močová u DM bezpochyby patrí. Tu je navyše potrebné počítať aj s tým, že sa metabolizmus bude správať odlišne pri DM1 a DM2. Pretože DM2 je problém, ktorý je vždy sprevádzaný zápalom, mali by úpravy stravy vždy bez výnimky smerovať k podpore protizápalových faktorov. Tých je celý rad, začína sa pri sledovaní kvality potravín, množstva bielkovín, cukrov, trans-mastných kyselín, pomerov mastných kyselín na čele s O3:O6, zastúpení vlákniny, podielu bázických prvkov, dostatku vitamínov, vyššieho príjmu antioxidantov...
Celý "fígeľ" spočíva v tom, že nikdy vopred nebudete vedieť, ktorý z menovaných faktorov mal väčší či dokonca zásadný vplyv na potlačenie prozápalového prostredia a nastolenie potenciálnej metabolickej rovnováhy. Vypláca sa tak rešpektovať celé spektrum pravidiel, kontrola príjmu fruktózy je len špendlíkom v kope sena.
V procese starostlivosti o telo pri DM je potrebné najprv tieto pravidlá celostného spôsobu správania sa biologických systémov pochopiť (čo obnáša aj zmierenie sa s faktom, že také sú), následne začať prevádzať na tanier a vo výsledku disponovať dostatočnou trpezlivosťou pri čakaní na výsledky, ktoré sa navyše budú vo svojom rozsahu líšiť pri každej individualite.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi