Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Bio

Označenie "Bio" sa vzťahuje na biopotraviny, ktoré sú pestované a spracované podľa špecifických pravidiel a štandardov. Tieto štandardy sa líšia podľa krajiny, ale všeobecne zahŕňajú obmedzenia používania syntetických pesticídov a chemických hnojív, genetickej modifikácie a spracovania potravín pomocou radiácie, priemyselných rozpúšťadiel alebo syntetických potravinárskych aditív. Bio potraviny sú často považované za zdravšiu alternatívu k tradičným potravinám, pretože sú pestované a spracované prirodzenejším spôsobom. Môžu mať vyšší obsah niektorých živín, ako sú antioxidanty, a nižší obsah pesticídov a ťažkých kovov.

Dobrý deň pán Jelínk, kupujem už roky bio zeleninový bujón z Country life (brala som ho za najlepší na trhu) v zložení okrem susenej zeleniny nájdem "kvasničný extrakt", vždy som si to spájala s tým, že sa jedna o nejaký výťažok z lahudkového drozdia. A ako som teda z lekcie pochopila kupujem si skrytý syntetický glutamát sodný 621?
Ďakujem za spravu

V tomto výrobku je použitý extrakt z kvasníc, čo je prírodná surovina. Kvasnice všeobecne obsahujú menší podiel kyseliny glutamovej, extrakty samozrejme oveľa vyššie. Kvasničné extrakty sa používajú ako prírodné ochucovadlo a zvýrazňovač chuti práve z dôvodu vyššej koncentrácie kyseliny glutamovej, ale nejde o syntetickú kyselinu glutamovú/glutaman.

Dobrý deň prajem,
odkedy som na materskej, trápi ma veľmi kvalita potravín, ktoré sa nachádzajú v obchodných reťazcoch. Veľmi často sa mi pri nakupovaní ovocia a zeleniny otvára stále tá istá otázka. Je lepšie vybrať si produkt zo Slovenska, aj keď nie je označené ako Bio a teda je chemicky ošetrované v hocijakej fáze rastu (bez šance zistiť) alebo kúpiť Bio s pôvodom napr Španielsko/ Peru/ Rakúsko a i.?
Ďalšia moja otázka nadväzuje na prvú. Dá sa vôbec veriť Bio označeniu na ovocí a zelenine?
Ďakujem

Značke Bio veriť môžete, v porovnaní s konvenčným poľnohospodárstvom sa tu pravidlá kontrolujú oveľa prísnejšie, takže výsledná kvalita potraviny je pomerne transparentná (nemá samozrejme zmysel riešiť výnimky, ktoré sú prítomné vo všetkých oblastiach). Pri výbere potravín vo vzťahu k ich kvalite je najdôležitejšie vizuálne zhodnotenie (stupeň čerstvosti, náznaky hniloby či plesní, stupeň zrelosti...). Napr. výrazne nezrelé či nahnité bio ovocie či zelenina by nemali dostať prednosť pred čerstvými a zrelými produktmi z konvenčného poľnohospodárstva, pretože riziko zdravotného dopadu z mikrobiálnej nákazy prevyšuje potenciálne mínusy konzumácie nebio produktov.
Všeobecne sa prezentuje, že je vhodné uprednostňovať produkty pestované v našich podmienkach pred dovážanými zo zahraničia. Smerodajným faktorom je tu vzdialenosť, ktorú potraviny musia prejsť od výrobcu k záklazníkovi, tzn. napr. Rakúsko ako susedná krajina nemusí znamenať problém v porovnaní so Španielskom či dokonca zámorskými krajinami.

Dobrý deň,
v diskusii som sa dočítala, že sa tempeh pred konzumáciou musí tepelne upraviť? Môžem sa opýtať prečo? Nikdy som o tom nepočula. Aj v množstve „,bio a zdravých reštaurácií“ som sa stretla s tým, že tempeh bol len tak položený ako obloha na chlebe,
ďakujem.

Tepelná úprava tempehu pred konzumáciou sa odporúča v jeho NATURAL verzii. Dôvodom sú aktívne fermentačné plesne, ktoré môžu u citlivých jedincov spôsobiť tráviace problémy, prípadne zaťažiť imunitný systém.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi