Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň prajem,
odkedy som na materskej, trápi ma veľmi kvalita potravín, ktoré sa nachádzajú v obchodných reťazcoch. Veľmi často sa mi pri nakupovaní ovocia a zeleniny otvára stále tá istá otázka. Je lepšie vybrať si produkt zo Slovenska, aj keď nie je označené ako Bio a teda je chemicky ošetrované v hocijakej fáze rastu (bez šance zistiť) alebo kúpiť Bio s pôvodom napr Španielsko/ Peru/ Rakúsko a i.?
Ďalšia moja otázka nadväzuje na prvú. Dá sa vôbec veriť Bio označeniu na ovocí a zelenine?
Ďakujem

Značke Bio veriť môžete, v porovnaní s konvenčným poľnohospodárstvom sa tu pravidlá kontrolujú oveľa prísnejšie, takže výsledná kvalita potraviny je pomerne transparentná (nemá samozrejme zmysel riešiť výnimky, ktoré sú prítomné vo všetkých oblastiach). Pri výbere potravín vo vzťahu k ich kvalite je najdôležitejšie vizuálne zhodnotenie (stupeň čerstvosti, náznaky hniloby či plesní, stupeň zrelosti...). Napr. výrazne nezrelé či nahnité bio ovocie či zelenina by nemali dostať prednosť pred čerstvými a zrelými produktmi z konvenčného poľnohospodárstva, pretože riziko zdravotného dopadu z mikrobiálnej nákazy prevyšuje potenciálne mínusy konzumácie nebio produktov.
Všeobecne sa prezentuje, že je vhodné uprednostňovať produkty pestované v našich podmienkach pred dovážanými zo zahraničia. Smerodajným faktorom je tu vzdialenosť, ktorú potraviny musia prejsť od výrobcu k záklazníkovi, tzn. napr. Rakúsko ako susedná krajina nemusí znamenať problém v porovnaní so Španielskom či dokonca zámorskými krajinami.

Témy:  Chudnutie   Bio 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi