Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Lecitín

Lecitín je tuková látka, ktorá sa nachádza v každej bunke v tele. Je nevyhnutný pre správnu funkciu buniek a je dôležitým zdrojom cholínu, ktorý je dôležitý pre správnu funkciu mozgu a nervového systému. Lecitín sa vyrába z rastlinných olejov (najčastejšie sójového), vo vyšších koncentráciách sa nachádza v žĺtku, orechoch alebo semenách. Hrá významnú úlohu v metabolizme tukov, pomáha pri vstrebávaní vitamínov rozpustných v tukoch a podporuje zdravie pečene. Má schopnosť aj znižovať hladinu cholesterolu v krvi.

Dobrý deň,
v kapitole o lecitíne uvádzate oi, že pomáha pri rozpúšťaní nežiaducich tukových a cholesterolových usadenín. Znamená to, že napriek tvrdeniu klasickej medicíny môže lecitín a snáď aj iné látky predsa len prispieť k zníženiu "zanesenia" ciev aterosklerotickými plátmi?
Ďakujem vopred za odpoveď

Toto je trochu zložitejšia téma, pretože na aterosklerotické procesy má vplyv celý rad faktorov, súčasne ale nie je známe, že by akákoľvek látka transparentným spôsobom odstraňovala aterosklerotické nánosy v cievach. Ortodoxná medicína žije stále v zajatí predstáv, že strava nemá vplyv na odstraňovanie už vzniknutých aterosklerotických plakov, a súčasne tvrdí, že stav aterosklerózy je nevratný. Toto presvedčenie staví na postuláte, že nie je k dispozícii dostatok dôkazov, ktoré by toto skutočne potvrdili, čo je v oblastiach riadených pravidlami modernej vedy v podstate v poriadku. Kým neprebehne dostatok serióznych výskumov, ktoré vo výsledku poskytnú jasné dôkazy, medicína svoj prístup nezmení.
Z jednotlivých výskumov vieme, že na priebeh ateriosklerózy má pozitívny vplyv nielen lecitín (resp. fosfolipidové komplexy, ktoré sú jeho súčasťou), ale aj rozpustné formy vlákniny, antioxidanty, omega-3 MK (presnejšie pomer O3:O6), podiel bielkovín v jedálničku vrátane ich štruktúry, (záporná) energetická bilancia, pôsty... Prevláda názor, že najdôležitejšie pre dosiahnutie požadovaného efektu je dlhodobá práca so všetkými faktormi, teda celostný prístup k stravovaniu.

Dobrý deň,
mám otázku ohľadom vzájomného pôsobenia lecitínu ako doplnku stravy pre ženu, ktorá má po onkologickej liečbe predpísaný na 5 rokov TAMOXIFEN. Je dobré lecitín ešte pridať? Je dobré ho používať pravidelne po ukončení užívania TAMOXIFENu?
Ďakujem.

Suplementácia lecitínu by s ohľadom na koncentráciu aktívnych látok nemala v priebehu medikácie Tamoxifenom vykazovať žiadne vedľajšie (= proestrogénne) účinky, mala by tak byť bezpečná. To isté platí aj pre obdobie po ukončení konvenčnej liečby - s podmienkou dodržania štandardne odporúčaných (= neterapeutických) dávok lecitínu.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi