Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Oxid siričitý

Oxid siričitý je chemická látka, ktorá sa často používa ako konzervačný prostriedok v potravinárstve, najmä v sušenom ovocí, víne a niektorých druhoch mäsa. Napriek tomu, že je jeho použitie v potravinách všeobecne považované za bezpečné, niektorí ľudia môžu byť na oxid siričitý alergickí alebo citliví. Príznaky môžu zahŕňať dýchavičnosť, žihľavku, zažívacie ťažkosti, migrény a astmatické záchvaty.

Z hľadiska výživy oxid siričitý nemá žiadnu nutričnú hodnotu. Jeho hlavnou funkciou je predĺženie trvanlivosti potravín a zachovanie ich farby a chuti. Napriek tomu je dôležité vedieť, že pri konzumácii potravín s vysokým obsahom oxidu siričitého môže dôjsť k nedostatku vitamínu B1 (tiamínu), ktorý je pre ľudské telo nevyhnutný.

Dobrý deň pán Jelínek,
v dobrej viere o svoje zdravie som si zakúpila goji potravinu ako silný antioxidant a následne sa dočítala, že ako konzervant bol použitý oxid siričitý E220, ktorý je pre naše zdravie de facto veľmi škodlivý, až jedovatý, v USA dokonca zakázaný . Stojím teraz pred dilemou, či mám goji vyhodiť alebo ďalej užívať. Keď som skúmala ďalšie potraviny v obchode, zistila som, že E220 je pomerne častým konzervantom potravín. Viem, že je to zložitá otázka na odpoveď, len by ma zaujímalo, či takto, „zakonzervované“ goji má vôbec zmysel jesť a či ďalej obsahuje antioxidanty a pod.

Oxid siričitý je bežne používaný konzervant, funguje súčasne aj ako antioxidant. Takto konzervované goji s najväčšou pravdepodobnosťou bude obsahovať vysoký podiel antioxidantov, predovšetkým vitamínu C, ktorý je pôsobením E220 chránený pred oxidáciou. Ak zjete jedno balenie produktu, nič dramatického sa vám nestane. Situáciu vnímajte predovšetkým ako cennú skúsenosť do budúcnosti v zmysle snahy dôkladne čítať etikety na potravinách, kde cieľom je nielen vlastná edukácia, ale samozrejme aj výber kvalitného výrobku.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi