Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
To je šalamúnska otázka, pretože metabolizmus proteínov zo stravy ovplyvňujúcich kĺbové a spojivové tkanivo prebieha tak, že tieto bielkoviny sú rozložené na kratšie peptidy až samostatné aminokyseliny a až na základe skutočnej potreby organizmu si telo vytvára nové štruktúry bielkovín. To znamená, že konzumáciou zdrojov kolagénu (želatína, doplnky...) telo získava predovšetkým kľúčové aminokyseliny (prolín, lyzín) potrebné pre vlastnú syntézu kolagénu, z čoho vyplýva, že finančne nákladnejšie doplnky (= špecificky upravované zdroje kolagénu) nemusia vždy znamenať lepšie účinok. Ukazuje sa tak, že pre výživu kĺbov je efektívne predovšetkým zaistiť potrebné látky (dostatok bielkovín, sírne aminokyseliny, vitamín C...). Používanie hydrolyzovaných zdrojov bielkovín má zmysel kvôli tomu, že sú enzymaticky štiepené, tzn. rýchlejšie sa v tele spracovávajú, zaplatíte za ne ale vyššiu cenu a nie sú zárukou dosiahnutia lepšieho výsledku.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.