Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
chcela som sa opýtať, či je pre výživu kĺbov lepšie odporučiť užívať hydrolyzovanú želatínu, alebo čisto hydrolyzovaný kolagén?
Ďakujem vopred za odpoveď a prajem pekný deň

To je šalamúnska otázka, pretože metabolizmus proteínov zo stravy ovplyvňujúcich kĺbové a spojivové tkanivo prebieha tak, že tieto bielkoviny sú rozložené na kratšie peptidy až samostatné aminokyseliny a až na základe skutočnej potreby organizmu si telo vytvára nové štruktúry bielkovín. To znamená, že konzumáciou zdrojov kolagénu (želatína, doplnky...) telo získava predovšetkým kľúčové aminokyseliny (prolín, lyzín) potrebné pre vlastnú syntézu kolagénu, z čoho vyplýva, že finančne nákladnejšie doplnky (= špecificky upravované zdroje kolagénu) nemusia vždy znamenať lepšie účinok. Ukazuje sa tak, že pre výživu kĺbov je efektívne predovšetkým zaistiť potrebné látky (dostatok bielkovín, sírne aminokyseliny, vitamín C...). Používanie hydrolyzovaných zdrojov bielkovín má zmysel kvôli tomu, že sú enzymaticky štiepené, tzn. rýchlejšie sa v tele spracovávajú, zaplatíte za ne ale vyššiu cenu a nie sú zárukou dosiahnutia lepšieho výsledku.

Témy:  Hydrolyzovaná želatina   Hydrolyzovaný kolagen 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi