Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Fruktooligosacharidy

Fruktooligosacharidy sú typom prebiotík, ktoré sa prirodzene vyskytujú v mnohých druhoch ovocia a zeleniny (banány, cibuľa, cesnak a iné). Sú nestráviteľné, slúžia ako potrava pre prospešné baktérie v našom čreve, čo pomáha podporovať zdravý mikróbiom. Ich konzumácia pomáha zlepšiť trávenie, podporovať vstrebávanie živín a posilniť imunitný systém. Vďaka svojej schopnosti podporovať rast prebiotických baktérií môžu tiež zohrávať úlohu pri prevencii niektorých typov chronických ochorení, vrátane obezity a diabetu 2. typu.

Mám otázku, či sa kvasinky môžu živiť aj fruktooligosacharidy alebo inými prebiotikami? Je nejaké ovocie, ktoré na základe svojho zloženia je v poriadku jesť aj počas liečby kandidózy?

Fruktooligosacharidy sú štiepené probiotickými mikroorganizmami (teda aj niektorými kvasinkami). Pri tomto štiepení vznikajú mastné kyseliny, ktoré vytvárajú nepriaznivé podmienky pre patogénne kultúry - pri kvasinkových infekciách sa preto vyplácajú tieto prebiotiká používať. Ovocie je pri liečbe kandidózy diskutabilnou skupinou potravín. Všeobecne platí, že sa vypláca znižovať podiel cukrov v strave, vo vzťahu k ovociu sa jedná predovšetkým o zrelé banány a hroznové víno (prípadne bobuľoviny). Faktom je, že niektoré kyslejšie druhy ovocia sú naopak odporúčané v primeranom množstve (napr. 1x denne).

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi