Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Kukuričný škrob

Kukuričný škrob je bežnou zložkou mnohých potravín a je široko využívaný v potravinárskom priemysle ako zahusťovadlo, stabilizátor a sladidlo. Je to komplexný sacharid, ktorý telo rozkladá na glukózu. Je vysokokalorický, jeho konzumácia môže prispieť k nárastu telesnej hmotnosti.

Dobrý deň,
prosím, ako nazeráte na škroby v detskej strave? V kupovaných príkrmoch sa nachádza často kukuričný škrob. Mali by sme sa mu úplne vyhýbať? Je "lepšou" alternatívou tapiokový škrob?

Škroby sa v príkrmoch používajú primárne ako zahusťovadlo. Nie je nevyhnutné sa im vyhýbať, pre zdravých jedincov sú bezpečné, navyšujú ale kalorickú a glykemickú hodnotu potraviny. Pokiaľ nájdete príkrm zložený zo surovín, ktorých kvalita zodpovedá vašim predstavám, a navyše bez pridaného škrobu, vždy sa bude jednať o výhodnejšiu voľbu.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi