Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Menopauza

Menopauza je prirodzený biologický proces, ktorý nastáva u žien obvykle medzi 45. a 55. rokom života, kedy dochádza k ukončeniu menštruačného cyklu. Toto obdobie je spojené s poklesom produkcie ženských pohlavných hormónov - estrogénov a progesterónu, čo môže viesť k sérii fyzických a emocionálnych zmien. Medzi najčastejšie príznaky menopauzy patria návaly tepla, nespavosť, náladovosť, úbytok kostnej hmoty alebo zvýšené riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Dobrý deň, aký máte názor na konzumáciu sójových výrobkov (tofu, sójový proteín) u žien pred a počas menopauzy v súvislosti so zdôrazňovanou estrogénovou dominanciou? Ďakujem za názor.

Táto problematika je nielen zložitá, ale aj nejednoznačná. Sója a jej produkty sa od začiatku tisícročia démonizujú predovšetkým z dôvodu obsahu fytoestrogénov a ich potenciálne negatívneho vplyvu na zdravie v zmysle nežiaduceho zásahu do hormonálnej regulácie. A to je otázka do debaty, pretože aby došlo k naplneniu tejto "hrozby", bolo by nutné splniť hneď niekoľko podmienok:
1. Konzumácia sóje by musela byť pravidelná a objemovo neštandardná (sója je strukovina, takže ak by sme sa držali všeobecných pravidiel racionálneho stravovania , bavili by sme sa o 2 a viac porciách denne).
2. Muselo by ísť o nefermentované produkty (fermentácia znižuje podiel niektorých antinutričných látok).
3. Metabolická rovnováha jedinca by musela byť "narušená" alebo zaťažovaná ďalšími faktormi zosilňujúcimi negatívny vplyv (nielen) fytoestrogénov.
4. Bolo by nutné zacieliť na špecifické skupiny populácie (napr. výrazne rizikové = náchylné na vplyv fytoestrogénov sú deti).
Vo vzťahu k menopauze sa naopak vybrané sójové produkty odporúčajú, obzvlášť v západnej časti civilizácie, ktorá má v celodennom jedálničku v porovnaní so zvyškom sveta výrazne podlimitný príjem fytoestrogénov. Diskutuje sa o tom, že toto je príčinou celého radu zdravotných disbalancií súvisiacich o. i. aj s priebehom menopauzy. Tofu je v tomto smere kvalitnou potravinou, význam má pracovať napr. s edamame, samotnými bôbmi, miso pastami či tempehom. Nie úplne výhodné sú extrudáty (sójové mäso). Sójový proteín (izolát) nie je dobrým zdrojom fytoestrogénov, ako zdroj proteínov ale pre obdobie menopauzy zmysel má.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi