Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Obezita

Obezita je chronické zdravotné ochorenie charakterizované nadmerným nahromadením telesného tuku, ktoré môže negatívne ovplyvniť zdravie jedinca. Je to stav, kedy je telesný index hmotnosti (BMI) 30 alebo vyšší. Obezita môže zvýšiť riziko mnohých zdravotných problémov, vrátane cukrovky, srdcových chorôb, vysokého krvného tlaku, niektorých typov rakoviny, osteoartritídy a dýchacích problémov, ako je apnoe počas spánku.

Z hľadiska výživy je obezita často spojená s nezdravými stravovacími návykmi, ako je konzumácia potravín s vysokým obsahom cukrov a tukov a nízkym obsahom vitamínov, minerálov a ďalších dôležitých živín. Nedostatok fyzickej aktivity a sedavý životný štýl tiež prispievajú k obezite. Prevencia a liečba obezity často zahŕňa zmenu stravovacích a fyzických návykov, vrátane zvýšenia konzumácie ovocia, zeleniny, celozrnných produktov a nízkotučných mliečnych výrobkov a pravidelného cvičenia.

Dobrý deň,
mám dotaz na podávanie detských křupiek deťom - skoro denne toto vídam u mamičiek ako bežnú výbavu na vychádzkach, na ihriskách, atp. Pokiaľ sa křupkami kŕmia deti už cca do 2-3 rokov na dennej báze, aké dôsledky môže toto mať pre ich ďalší vývoj? Je možný neskôr nábeh na obezitu, či cukrovku? Aký je Váš názor na toto? Dajú sa tieto křupky nahradiť nejakou lepšou alternatívou? Na trhu som si všimla rôzne amarantové, jáhlové, špenátové, atp. Ale je to tak, že tu ide skôr o technologický postup, ktorý sa potom premieta do vysokého GI takýchto potravín a tým pádom môže byť aj lepšia múka, ale efekt rovnaký?
Ďakujem za Váš názor a pekný deň.

Pokiaľ tieto výrobky nie sú obohatené o cukry, soľ či neobsahujú niektoré aditíva, nie je problém ich v primeraných množstvách zaradiť do jedálnička. Nie sú možno vzorom nutričnej dokonalosti, na stranu druhú ale disponujú určitými charakteristikami, ktoré je možné považovať za vhodné - platí to predovšetkým pre stráviteľnosť, absenciu antinutričných látok typických pre obilniny a zastúpenie vlákniny. Vyššia GI je samozrejme nevýhodou, ktorú ale môžete korigovať celkovým množstvom konzumovaného výrobku a jeho kombináciou s niektorými nízkoglykemickými potravinami.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi