Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
mám dotaz na podávanie detských křupiek deťom - skoro denne toto vídam u mamičiek ako bežnú výbavu na vychádzkach, na ihriskách, atp. Pokiaľ sa křupkami kŕmia deti už cca do 2-3 rokov na dennej báze, aké dôsledky môže toto mať pre ich ďalší vývoj? Je možný neskôr nábeh na obezitu, či cukrovku? Aký je Váš názor na toto? Dajú sa tieto křupky nahradiť nejakou lepšou alternatívou? Na trhu som si všimla rôzne amarantové, jáhlové, špenátové, atp. Ale je to tak, že tu ide skôr o technologický postup, ktorý sa potom premieta do vysokého GI takýchto potravín a tým pádom môže byť aj lepšia múka, ale efekt rovnaký?
Ďakujem za Váš názor a pekný deň.

Pokiaľ tieto výrobky nie sú obohatené o cukry, soľ či neobsahujú niektoré aditíva, nie je problém ich v primeraných množstvách zaradiť do jedálnička. Nie sú možno vzorom nutričnej dokonalosti, na stranu druhú ale disponujú určitými charakteristikami, ktoré je možné považovať za vhodné - platí to predovšetkým pre stráviteľnosť, absenciu antinutričných látok typických pre obilniny a zastúpenie vlákniny. Vyššia GI je samozrejme nevýhodou, ktorú ale môžete korigovať celkovým množstvom konzumovaného výrobku a jeho kombináciou s niektorými nízkoglykemickými potravinami.

Témy:  Obezita 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi