Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Konzervované potraviny

Konzervované potraviny sú potraviny, ktoré prešli procesom konzervácie, aby sa predĺžila ich trvanlivosť a zachovala ich nutričná hodnota. Tento proces môže zahŕňať rôzne metódy, ako je tepelná úprava, sušenie, zamrazenie, nakladanie, solenie alebo pridanie konzervačných látok. Konzervované potraviny môžu byť nutrične atraktívne, pretože konzervačné procesy často zachovávajú väčšinu vitamínov a minerálov, na stranu druhú môžu tiež obsahovať vysoké množstvo soli, cukru alebo iných konzervačných látok, ktorých nadmerné množstvo zaťažuje zdravie. Je preto dôležité čítať etikety a vyberať také potraviny, ktoré majú nízky obsah soli a cukru a vysoký obsah vlákniny a ďalších živín.

Dobrý deň,
rada by som sa opýtala na skrytú soľ v konzervovaných potravinách, konkrétne v kukurici. Prečítala som si etiketu. Býva soľ obsiahnutá priamo v kukurici, alebo je možné ju preplachovaním aspoň sčasti vymyť.
Ďakujem

Časť soli sa u týchto potravín vstrebe do potraviny, musíte tak počítať s tým, že ani dôkladná očista výrobku neodstráni všetko. Pokiaľ je ale súčasťou takej konzervovanej potraviny aj voda, podstatná časť soli je v nej rozpustená - konzumáciou samotnej potraviny (bez tekutiny) tak nemusíte vždy prijať rovnaké množstvo soli, aké je uvedené na etikete.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi