Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Cibuľa

Cibuľa je cibuľová zelenina hojne používaná v kuchyni. Má typicky pálivú chuť. Z nutričných vlastností vyniká predovšetkým vysoký obsah rozpustnej vlákniny, kde prevažuje inulín. Má prebiotické vlastnosti, jeho konzumácia podporuje aktivitu prospešných baktérií v črevách. Ďalšou významnou látkou je kvercetín - antioxidant s protizápalovými vlastnosťami.

Dobrý deň,
Prosím vás pekne, keď sú cibula a cesnak vnutri čerstvo zelené, treba to odtiaľ vyrezavat alebo sa to môže konzumovať? Kedysi som niekde pocula, že to nie je zdravé, odvtedy to vždy vyhadzujem.

Táto zelená časť obsahuje celý rad prospešných mikroživín, je kontraproduktívne ju vyhadzovať. Jediný „problém“, ktorý môže nastať, je odlišná chuť a vôňa – je ale samozrejme na zváženú, či má zmysel uvažovať týmto smerom a snažiť sa takto znižovať nutričnú hodnotu potravín.

Dobrý deň pane Jelínek,
nachádza sa inulín v cibuli a cesnaku v surovom stave alebo aj po tepelnej úprave?
Ak v oboch stavoch, aké sú straty po tepelnej úprave?

Inulín je rozpustnou frakciou vlákniny v cibuli aj cesnaku, a to v celkom významnom množstve. Tepelná úprava nemá na jeho podiel v potravine vplyv, faktom ale je, že z praktického hľadiska sme schopní prijať jeho väčšie množstvo v tepelne upravenom cesnaku aj cibuli, než v surovom stave.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi