Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Mikroorganizmy

Mikroorganizmy sú malé jednobunkové organizmy. Zahŕňajú baktérie, vírusy, huby, prvoky a niektoré druhy rias a plesní. V kontexte zdravia a výživy zohrávajú kľúčovú úlohu - niektoré môžu spôsobovať choroby, zatiaľ čo iné sú pre zdravie nevyhnutné. Niektoré baktérie v črevách pomáhajú tráviť potravu, produkovať vitamíny a chrániť pred škodlivými mikróbmi. V oblasti výživy sú mikroorganizmy zásadné pre fermentačné procesy, ktoré sa používajú pri výrobe jogurtov, syrov, piva, vína, pečiva a ďalších potravín.

Pekný deň,
zaujíma ma zmienka o vitamíne B12 v úvodníku Anatómia trávenia, kde je u hrubého čreva spomenuté, že mikroorganizmy produkujú niektoré vitamíny (B12 a K). Deje sa tak v mieste, kde už B12 nevstrebávame? Preto je teda nutné jeho suplementácia v prípade vegánstva?
Ďakujem

Črevná mikrobiota síce vie produkovať analógy B12, problém je ale s ich využiteľnosťou a miestom vzniku. Aby sa B12 vstrebával, musí byť naviazaný na intrinsický faktor (= glykoproteín produkovaný v žalúdku), vďaka ktorému sa B12 vstrebáva cez sliznicu tenkého čreva. Z týchto dôvodov sa prezentuje nutnosť podpornej suplementácie u jedincov vyhýbajúcich sa konzumácii živočíšnych zdrojov potravín.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi