Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Mikroorganizmy

Mikroorganizmy sú malé jednobunkové organizmy. Zahŕňajú baktérie, vírusy, huby, prvoky a niektoré druhy rias a plesní. V kontexte zdravia a výživy zohrávajú kľúčovú úlohu - niektoré môžu spôsobovať choroby, zatiaľ čo iné sú pre zdravie nevyhnutné. Niektoré baktérie v črevách pomáhajú tráviť potravu, produkovať vitamíny a chrániť pred škodlivými mikróbmi. V oblasti výživy sú mikroorganizmy zásadné pre fermentačné procesy, ktoré sa používajú pri výrobe jogurtov, syrov, piva, vína, pečiva a ďalších potravín.

Pekný deň,
zaujíma ma zmienka o vitamíne B12 v úvodníku Anatómia trávenia, kde je u hrubého čreva spomenuté, že mikroorganizmy produkujú niektoré vitamíny (B12 a K). Deje sa tak v mieste, kde už B12 nevstrebávame? Preto je teda nutné jeho suplementácia v prípade vegánstva?
Ďakujem

Črevná mikrobiota síce vie produkovať analógy B12, problém je ale s ich využiteľnosťou a miestom vzniku. Aby sa B12 vstrebával, musí byť naviazaný na intrinsický faktor (= glykoproteín produkovaný v žalúdku), vďaka ktorému sa B12 vstrebáva cez sliznicu tenkého čreva. Z týchto dôvodov sa prezentuje nutnosť podpornej suplementácie u jedincov vyhýbajúcich sa konzumácii živočíšnych zdrojov potravín.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi