Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Vitamín K

Vitamín K je esenciálny vitamín, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v niekoľkých dôležitých telesných funkciách. Je nevyhnutný pre správnu koaguláciu krvi, čo znamená, že pomáha telu pri tvorbe zrazenín a zabraňuje nadmernému krvácaniu. Vitamín K tiež podporuje zdravie kostí, pretože je zapojený do procesu mineralizácie kostí, čo je proces, pri ktorom telo ukladá minerály do kostí a zubov, čím ich posilňuje.

Výživové zdroje vitamínu K zahŕňajú listovú zeleninu, ako je špenát a kel, ale aj niektoré druhy ovocia a zeleniny, ako sú brokolica a brusnice. Vitamín K sa tiež nachádza v niektorých druhoch mäsa a mliečnych výrobkov. Nedostatok vitamínu K môže viesť k problémom s krvácaním a oslabením kostí. Preto je dôležité zaistiť dostatočný príjem tohto vitamínu prostredníctvom stravy alebo doplnkov stravy.

Dobrý večer pán Jelínek,
1. Dosť často sa stretávam s názorom, že dnešné potraviny neobsahujú potrebné vitamíny a minerály, a to kvôli zneč.živ.prostrediu a spôsobu pestovania. Ako to prosím vidíte vy?
2. Odporúčate v zimnom období D3 s K2 pre všetky vekové kategórie?
Ďakujem

1. Potraviny, ktoré sme schopní označiť za „kvalitné“, teda také, ktoré neprešli väčšími priemyselnými úpravami, budú vždy nutrične kvalitné, tzn. budú obsahovať určité množstvo mikroživín. Ich množstvo sa ale bude odvíjať od spôsobu pestovania/chovu a následného spracovania suroviny. S ohľadom na individuálne požiadavky každého jedinca je ale samozrejme otázkou do debaty, či ich množstvo bude dostačujúce alebo sa oplatí niektoré látky dopĺňať suplementáciou.

2. Aj toto je otázkou individuality, plošné odporúčanie čohokoľvek nikdy nie je riešením. Aj v zimných mesiacoch je možné stravou dodať dostatok vitamínu D a súčasne rozumne nastavená koncepcia jedálnička má potenciál podporiť aktivitu črevnej mikrobioty k dostatočnej produkcii vitamínu K. Nie je tak nevyhnutné preventívne tieto látky užívať, hoci väčšina populácie nikdy nevykáže schopnosť upraviť svoje stravovanie tak, aby bolo nutrične všetko v poriadku.

K vitamínu K sa chcem prosím opýtať, či pri zlej mikroflóre a zápaloch v tenkom čreve dochádza k malej tvorbe vitamínu K2 a je známe, ktoré baktérie to sú?
Ďakujem.

V situácii poškodenia diverzity črevnej mikrobioty môže dochádzať k menšej tvorbe vitamínu K2. Na tomto procese sa spolupodieľa celý rad rôznych druhov mikroorganizmov (vrátane napr. Escherichia coli), nie je to však doménou jedného alebo dvoch špecifických druhov. Od toho sa odvíja aj nie úplne úspešná snaha riešiť situáciu nedostatku produkcie K2 v črevách používaním špecifických probiotík.

Dobrý deň,
v aplikácii som zadala kura prsník 150g a vitamín K mi vyskočil na 514 mcg = 429% DDD. Nie je to chyba?
Ďakujem.

Dobrý postreh, gratulujem :-) Toto je otázka do diskusie, pretože európske nutričné databázy definujú obsah vitamínu K v niektorých potravinách (vrátane kuracieho mäsa) podstatne nižší, než americké, a to skutočne výrazne. V aplikácii ZOF používame globálny priemer, čo pri niektorých nutričných hodnotách môže ukazovať značné vychýlenie od štandardu v danej geografickej oblasti. V prípade kuracieho mäsa ide predovšetkým o to, že nutričná terapia na americkom kontinente tento druh mäsa neodporúča pri antikoagulačnej liečbe práve z dôvodu vysokého obsahu vitamínu K, kým v Európe z dôvodu odlišných tabuľkových hodnôt je kuracie mäso bežne povolené.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi