Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý večer pán Jelínek,
1. Dosť často sa stretávam s názorom, že dnešné potraviny neobsahujú potrebné vitamíny a minerály, a to kvôli zneč.živ.prostrediu a spôsobu pestovania. Ako to prosím vidíte vy?
2. Odporúčate v zimnom období D3 s K2 pre všetky vekové kategórie?
Ďakujem
1. Potraviny, ktoré sme schopní označiť za „kvalitné“, teda také, ktoré neprešli väčšími priemyselnými úpravami, budú vždy nutrične kvalitné, tzn. budú obsahovať určité množstvo mikroživín. Ich množstvo sa ale bude odvíjať od spôsobu pestovania/chovu a následného spracovania suroviny. S ohľadom na individuálne požiadavky každého jedinca je ale samozrejme otázkou do debaty, či ich množstvo bude dostačujúce alebo sa oplatí niektoré látky dopĺňať suplementáciou.
2. Aj toto je otázkou individuality, plošné odporúčanie čohokoľvek nikdy nie je riešením. Aj v zimných mesiacoch je možné stravou dodať dostatok vitamínu D a súčasne rozumne nastavená koncepcia jedálnička má potenciál podporiť aktivitu črevnej mikrobioty k dostatočnej produkcii vitamínu K. Nie je tak nevyhnutné preventívne tieto látky užívať, hoci väčšina populácie nikdy nevykáže schopnosť upraviť svoje stravovanie tak, aby bolo nutrične všetko v poriadku.
Témy: Minerálne látky Vitamín K Vitamín D Vitamíny
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.