Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň, s akým ďalším vitamínom je dobré brať vitamín D, kvôli vstrebateľnosti?
Ďakujem.
Vstrebateľnosť vitamínu D ovplyvňuje vitamín K2. Pokiaľ črevná mikrobiota nevytvára dostatok tejto látky, je vhodná podporná suplementácia.
Dobrý deň, ktorý cholesterol pomáha na premenu vitamínu D?
Vitamín D3 sa tvorí v tele z derivátu cholesterolu - 7-dehydrocholesterolu, ktorý je u zdravého človeka obsiahnutý v dostatočnom množstve v pokožke. Pôsobením UV žiarenia na túto látku vzniká provitamín D3 (7-dehydrocholekalciferol), ktorý je rýchlou termickou izomeráciou premenený na vlastný vitamín D3 = cholekalciferol.
V hubách je prítomný vitamín D2, ktorého množstvo nie je dostačujúce ako plnohodnotný zdroj zo stravy. U vegánov je kľúčové zamerať sa na produkciu kalciferolu zo slnečných lúčov, čo je v zimnom období nereálne – zostáva teda suplementácia, ktorú nie je dobré zanedbávať.
Dobrý deň,
aký potravinový zdroj vit. D by ste odporučili mať na tanieri každý deň?
Vitamín D nie je nevyhnutné mať na tanieri každý deň v čo najvyšších koncentráciách. Ide o látku rozpustnú v tukoch, organizmus si tak vytvára zásoby, navyše v letných dňoch sa vďaka slnečným lúčom vytvára pomerne dôležité množstvo. Ak budete sledovať príjem kalciferolu v strave, snažte sa neísť cestou stereotypu v zmysle preferencie len tých najbohatších zdrojov, ktorých veľa nie je (rybí tuk, pečeň...). Myslite na to, že ste limitovaní výberom živočíšnych potravín, ktorých prebytok na tanieri podporuje prozápalové reakcie v organizme, dlhodobo toto nie je zdravotne výhodné.
Za normálnych okolností, teda u zdravých jedincov, pokryjeme potrebu príjmu vit. D pestrou stravou v zmysle pravidelnej (ale nie zbytočne častej) prítomnosti predovšetkým tučného mäsa vrátane rýb a vajec.
Pri prevodoch medzinárodných jednotiek (IU) záleží na forme, v ktorej sa daný vitamín vyskytuje, tzn. pri každej látke je iný: Vitamín E - 1 IU = 0,67 mg vitamínu E
Vitamín D - 1 IU = 0,025 mcg vitamínu D
Toto tvrdenie pochádza z dôb vzniku definície vitamínov, kedy do tejto skupiny boli zoradené iba látky esenciálne. V priebehu vývoja sa tento zoznam postupne rozširoval aj o látky, ktoré s pôvodnou definíciou vitamínov nemali veľa spoločného (názov „vitamín“ vznikol spojením slov „vital“ a „amine“ = životne dôležité amíny, niektoré látky dnes radené medzi vitamínmi ale neobsahujú amínovú skupinu a súčasne ani nie sú esenciálne - napr. uvádzaný vitamín D. Občas sa ako ďalšie príklady uvádzajú aj vitamíny B12 a K2, tieto sú ale vyrábané črevnými baktériami, nie naším vlastným telom). Stále ale platí fakt, že prevažná väčšina vitamínov sú esenciálne, telo si ich teda nedokáže vyrobiť
Toto tvrdenie pochádza z dôb vzniku definície vitamínov, kedy do tejto skupiny boli zoradené iba látky esenciálne. V priebehu vývoja sa tento zoznam postupne rozširoval aj o látky, ktoré s pôvodnou definíciou vitamínov nemali veľa spoločného (názov „vitamín“ vznikol spojením slov „vital“ a „amine“ = životne dôležité amíny, niektoré látky dnes radené medzi vitamínmi ale neobsahujú amínovú skupinu a súčasne ani nie sú esenciálne - napr. uvádzaný vitamín D. Občas sa ako ďalšie príklady uvádzajú aj vitamíny B12 a K2, tieto sú ale vyrábané črevnými baktériami, nie naším vlastným telom). Stále ale platí fakt, že prevažná väčšina vitamínov sú esenciálne, telo si ich teda nedokáže vyrobiť
Problematika vstrebávania živín je komplexný problém, pretože do procesu zasahuje celý rad faktorov - chemická forma látky, jej väzba na látky podporujúce vstrebávanie, kombinácia doplnku s jedlom či užívanie nalačno, vek užívateľa, jeho metabolický profil a zdravotný stav... Ďalej je rozdiel, či simulujete podmienky v laboratóriu (in vitro) alebo sa snažíte vypozorovať pri živých systémoch (in vivo) rýchlosť a úroveň vstrebávania živín zo stravy či suplementov na základe ich uvoľňovania do krvi.
Všeobecne platí, že tekuté formy doplnkov sa vstrebávajú rýchlejšie, než tabletové (z dôvodu časovej náročnosti desintegrácie) - táto informácia ale neznamená, že sa vstrebávajú lepšie alebo vo vyššom množstve, riešia iba rýchlosť.
Tabletové formy suplementov sa všeobecne odporúčajú užívať v kombinácii s jedlom, kde vo vzťahu k obsahu látok rozpustných v tukoch je pravdepodobné, že súčasťou stravy je aj určitý podiel tukov, čo sa pozitívne odrazí aj na vstrebávaní týchto látok. Na prvý pohľad sa tak môže zdať, že tekutá forma je výhodnejšia (celkom určite je ale rýchlejšia) – typickým príkladom sú tekuté formy s kalciferolom. To je ale iba teoretická informácia vychádzajúca z hodnotenia situácie v podmienkach in vitro.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.